Kevin Sorbo

Ut Wikipedy
Springe nei navigaasje Springe nei sykjen
Kevin Sorbo
Filmklapper.png akteur
Kevin Sorbo by Gage Skidmore.jpg
persoanlike bysûnderheden
echte namme Kevin David Sorbo
nasjonaliteit Flag of the United States.svg Amerikaansk
berne 24 septimber 1958
berteplak Mound (Minnesota)
etnisiteit Flag of Norway.svg  Noarsk
Flag of Germany.svg Dútsk
Flag of England.svg Ingelsk
Flag of Scotland.svg Skotsk
jierren aktyf 1986 – no
offisjele webside
www.kevinsorbo.net

Kevin Sorbo (folút: Kevin David Sorbo; Mound (Minnesota), 24 septimber 1958), is in Amerikaansk akteur, regisseur, film- en tillefyzjeprodusint en autobiografysk skriuwer, dy't benammentlik bekend wurden is troch syn titelrol yn 'e fantasytillefyzjesearje Hercules: The Legendary Journeys en troch syn rol as kaptein Dylan Hunt yn 'e science fiction-tillefyzjesearje Andromeda.

Libben en karriêre[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Jonkheid en oplieding[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Sorbo waard yn 1958 berne yn Mound, yn 'e Amerikaanske steat Minnesota, as de soan fan Ardis Sorbo, in ferpleechkundige, en dy syn frou Lynn, in wiskunde- en biologyleararesse. Syn famylje is fan Noarsk komôf, mei dêropta noch wat Ingelsk, Dútsk en Skotsk bloed, en hy is luthersk grutbrocht.

Kevin Sorbo yn 2008.

Sorbo folge de middelbere skoalle oan 'e Mound Westonka High School en studearre dêrnei marketing en reklamekunde oan 'e Steatsuniversiteit fan Minnesota te Moorhead. As bybaantsje begûn er ûnder syn stúdzje as model. Fia dat wurk rekke er min ofte mear by fersin oan it aktearjen, begjinnende yn 'e twadde helte fan 'e 1980-er jierren mei in stikmannich gastroltsjes op 'e tillefyzje, û.o. yn 'e soapsearje Santa Barbara, de detektivesearje Murder, She Wrote en de plysjesearje The Commish.

Aktearkarriêre[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Sorbo wie gadingmakker foar de rol fan Superman yn 'e tillefyzjesearje Lois and Clark: The New Adventures of Superman, dy't úteinlik nei Dean Cain gie, en ek foar de rol fan Fox Mulder yn The X Files, wêrfoar't úteinlik David Duchovny oannommen waard. Mar yn 1994 krige er bekendheid mei in fiiftal súksesfolle tillefyzjefilms wêryn't er de held en healgod Herkules (of Hearakles) út 'e Grykske mytology spile: Hercules and the Amazon Women, Hercules and the Lost Kingdom, Hercules and the Circle of Fire, Hercules in the Underworld en Hercules in the Maze of the Minotaur.

Dy fiif tillefyzjefilms tsjinnen as pilotôfleverings foar de fantasytillefyzjesearje Hercules: The Legendary Journeys, dy't fan 1995 oant 1999 rûn, en dêr't Sorbo withoe populêr mei waard. Hy spile Herkules ek ferskate kearen yn in gastrol yn 'e spin-off-searje Xena: Warrior Princess, mei de Nijseelânske aktrise Lucy Lawless yn 'e titelrol. Yn 1998 wurken Sorbo en Lawless beiden as stimakteurs mei oan 'e direkt-op-fideo útbrochte animaasjefilm Hercules and Xena – The Animated Movie: The Battle for Mount Olympus. Behalven as akteur wie Sorbo by inkele ôfleverings fan Hercules: The Legendary Journeys ek belutsen as regisseur.

Kevin Sorbo yn 2013.

Yn 1997 hie Sorbo de haadrol yn 'e fantasyfilm Kull the Conqueror, nei de ferhalen oer de held Kull fan Atlantis út it wurk fan Robert E. Howard. Fan 2000 oant 2005 spile er fierders kaptein Dylan Hunt yn 'e science fiction-tillefyzjesearje Andromeda, dêr't er ek útfierend produsint fan wie. Hy hie gastrollen yn 'e komeedzjesearjes Just Shoot Me!, Dharma & Greg, According to Jim en Two and a Half Men en in weromkearende rol yn 'e dramasearje The O.C. Ek wie Sorbo te sjen as Nick Prescott yn 'e film Walking Tall: The Payback, út 2007, dy't it ferfolch wie op Walking Tall út 2004. Hy spile deselde rol jitris yn Walking Tall: Lone Justice, ek út 2007. Dat jiers wied er ek te sjen as de predikant yn 'e tillefyzjefilm Avenging Angel.

Yn 2008 hie Sorbo in lyts roltsje yn 'e filmparody Meet the Spartans, en yn 2010 spile er yn 'e science fiction-fampierefilm Tales of an Ancient Empire. Yn 2012 wied er foar it earst as útfierend produsint belutsen by in filmproduksje, te witten Abel's Field, dêr't er ek de titelrol yn spile. Datselde jiers die Sorbo mei oan in ôflevering fan 'e searje Celebrity Ghost Stories, wêryn't er fertelde dat hy en syn doetiidske faam koart nei syn ôfstudearjen yn Minnesota it spûk fan 'e Breid fan White Rock Lake sjoen hiene, in frou dy't neffens de pleatslike folkloare op har houliksdei fermoarde wie troch in eardere minner.

Yn 2013 wiene Sorbo en syn frou Sam allebeide as stimakteurs belutsen by it fideospultsje Cloudberry Kingdom. Yn 2014 spile er yn 'e film God's Not Dead in ateïstyske heechlearaar dy't syn eigen opfettings oan syn studinten besiket op te kringen. Datselde jiers wie Sorbo foar it earst yn 'e rol fan 'e tsjoender Gojun Pye te sjen yn 'e fantasyfilm Mythica: A Quest for Heroes. Dyselde rol fertolke er noch fjouwer kear, yn Mythica: The Darkspore (2015), Mythica: The Necromancer (2015), Mythica: The Iron Crown (2016) en Mythica: The Godslayer (2016). Yn 2017 spile Sorbo de rol fan kening Lar Gand fan Daxam yn 'e searje Supergirl, mei as tsjinspylster Teri Hatcher as keninginne Rhea. De earste film dy't Sorbo sels regissearre, it kristlike drama Let There Be Light, kaam ek yn 2017 út.

Kevin Sorbo yn 2020.

Priveelibben[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Sûnt 5 jannewaris 1998 is Sorbo troud mei aktrise Sam Jenkins, dy't er in jier earder met hie doe't se in gastrol yn Hercules: The Legendary Journeys hie. Mei har hat er trije bern: Braedon Cooper Sorbo (2001), Shane Haaken Sorbo (2004) en Octavia Flynn Sorbo (2005).

Yn 1997 ûntwikkele Sorbo in aneurisma yn syn skouder, dêr't er trije oerhalen efterinoar fan krige. Fan gefolgen wie syn sûnens de earstfolgjende jierren swak, mar dat hold er geheim foar it publyk. Dit wie ek de reden dat yn 'e beide lêste seizoenen fan Hercules: The Legendary Journeys (1998 en 1999), om Sorbo te ûntsjen, de rol fan Herkules wat belytse waard en der mear en gruttere gastrollen tafoege waarden. De oerhalen waarden nei alle gedachten feroarsake troch it loslitten fan bloedpropkes út it aneurisma, doe't Sorbo sûnder euvelmoed foar in sear skouder nei de fysioterapeut gie. Se makken dat er foargoed 10% fan syn gesichtsfermogen ferlear, him lange tiid slop fielde en lykwichtssteurings en migrênes hie. Yn syn autobiografy True Strength, dy't yn 2011 útkaam, brocht Sorbo dit allegear foar it earst út, en dêryn fertelde er ek hoe't syn nije frou Sam him holpen hie om wer op te betterjen.

Yn 2013 krige Sorbo de Public Leadership in Neurology Award fan 'e Amerikaanske Akademy foar Neurology en de Amerikaanske Harsensstifting foar syn krewearjen om it algemien bewustwêzen oangeande oerhalen te ferbetterjen. Datselde jiers ûntfong er ek de Inspiration Honors Award fan 'e Feriening foar Unsichtbere Beheinings.

Op polityk mêd wie Sorbo foarhinne moderaat, mei't er sei dat er sawol op 'e Republikein Ronald Reagan as op 'e Demokraat Bill Clinton stimd hie. Yn 'e 2010-er jierren oppenearre er him lykwols as in oanhinger fan Donald Trump en in fersprieder fan 'e ûntkrêfte gearspanningsteory dat de Bestoarming fan it Amerikaanske Kapitoal troch Trump-oanhingers, op 6 jannewaris 2021, útfierd wie troch progressiven om Trump en syn efterban te belasterjen.

Filmografy[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Filmografy as akteur
jier titel rol of funksje opmerkings
tillefyzje
1988 1st & Ten Barry gastrol; ôfl. ...The Clock Runs Out
1991 Santa Barbara pakjesbesoarger gastrol; 1 ôfl.
1992 Cheers ? gastrol; ôfl. License to Hill
1992 Condition: Critical dokter Thaddeus Kocinski tillefyzjefilm
1993 Murder, She Wrote Michael Burke gastrol; ôfl. A Virtual Murder
1993 The Commish Mark gastrol; ôfl. Dying Affection
1994 Hercules and the Amazon Women Herkules tillefyzjefilm
1994 Hercules and the Lost Kingdom Herkules tillefyzjefilm
1994 Hercules and the Circle of Fire Herkules tillefyzjefilm
1994 Hercules in the Underworld Herkules tillefyzjefilm
1994 Hercules in the Maze of the Minotaur Herkules tillefyzjefilm
1995–1999 Hercules: The Legendary Journeys Herkules fêste rol; 111 ôfl.; ek regisseur fan ôfl. 2.17 en 3.20
1995 Cybill Rick gastrol; ôfl. The Last Temptation of Cybill
1995–2000 Xena: Warrior Princess Herkules gastrol; 2 ôfl.
1998 Hercules and Xena – The Animated Movie: The Battle for Mount Olympus    Herkules as stimakteur
1999 Just Shoot Me! Scott gastrol; ôfl. An Axe to Grind
2000–2005 Andromeda kaptein Dylan Hunt fêste rôl; 110 ôf.; ek útfierend produsint
2001 Dharma & Greg Charlie weromkearende rol; 4 ôfl.
2003 According to Jim Darryl Buckner gastrol; ôfl. The Pass
2004 Hope & Faith Kenny gastrol; ôfl. Mismatch
2005 Love, Inc. pastoar John gastrol; ôfl. Amen
2006 Two and a Half Men Andy gastrol; ôfl. Always a Bridesmaid, Never a Burro
2006 Last Chance Café Chance Coulter tillefyzjefilm
2006–2007 The O.C. Frank Atwood weromkearende rol; 7 ôfl.
2007 Avenging Angel predikant tillefyzjefilm
2007 Psych Byrd Tatums gastrol; ôfl. Bounty Hunters!
2007 Something Beneath pastoar Douglas Middleton tillefyzjefilm
2008 Never Cry Werewolf Redd Tucker tillefyzjefilm
2008 The Middleman Guy Goddard gastrol; ôfl. The Obsolescent Cryogenic Meltdown
2009 Gary Unmarried Larry gastrol; ôfl. Seven
2009 Lightning Strikes Ted Bradly tillefyzjefilm
2009–2010 Super Hero Squad Show Ka-Zar as stimakteur; weromkearende rol; 2 ôfl.
2009 Wolf Canyon Rick / sheriff Wolf tillefyzjefilm; ek útfierend produsint
2010 Hawaii Five-0 Carlton Bass gastrol; ôfl. Ko'olauloa
2010 The Santa Suit Drake Hunter / de Krystman tillefyzjefilm
2011 Flesh Wounds ynspekteur Tyler tillefyzjefilm
2011 The Guild himsels gastrol; ôfl. Social Traumas
2012 Don't Trust the B---- in Apartment 23 himsels gastrol; ôfl. The Wedding
2012 Key & Peele Brad gastrol; ôfl. 2.6
2012 Christmas Angel dokter Nathan Davis tillefyzjefilm
2012 The Eric André Show himsels gastrol; ôfl. The Eric André New Year's Eve Spooktacular
2013 Shadow on the Mesa Ray Eastman tillefyzjefilm
2017 Supergirl kening Lar Gand fan Daxam weromkearende rol; 3 ôfl.
films
1993 Slaughter of the Innocents John Willison
1997 Kull the Conqueror Kull fan Atlantis
2004 Clipping Adam pastoar Dan
2007 Walking Tall: The Payback Nick Prescott direkt-op-fideo útbrocht
2007 Walking Tall: Lone Justice Nick Prescott direkt-op-fideo útbrocht
2008 Meet the Spartans de kaptein
2008 Prairie Fever Preston Biggs direkt-op-fideo útbrocht
2008 An American Carol George Mulrooney
2009 Fire from Below Jake Denning
2009 Bitch Slap Phoenix
2010 What If... Ben Walker
2010 Wog Boy 2: Kings of Mykonos Pierluigi
2010 Tales of an Ancient Empire Aedan
2010 Pool Boy: Drowning Out the Fury Sal Bando
2010 Paradox Sean Nault
2011 Soul Surfer Holt Blanchard
2011 Julia X de Frjemdling
2011 Coffin ?
2012 Abel's Field Abel ek útfierend produsint
2012 Black Box James
2012 Sorority Party Massacre haadynspekteur Dan Fanning   
2012 FDR: American Badass! Abraham Lincoln
2013 Paranormal Movie befeiligingsman
2013 Storm Rider Sam Fielding
2013 Alone for Christmas Quentin direkt-op-fideo útbrocht
2014 Alongside Night dokter Martin Vreeland ek útfierend produsint
2014 Survivor haadynspekteur Hunter
2014 The Black Rider: Revelation Road Honcho
2014 Coffee Shop Produzent
2014 God's Not Dead prof. Jeffrey Radisson
2014 Mythica: A Quest for Heroes Gojun Pye
2015 Confessions of a Prodigal Son heit
2015 The Sparrows: Nesting pastoar Dave
2015 Single in South Beach Sam
2015 Hope Bridge pastoar
2015 Mythica: The Darkspore Gojun Pye
2015 Gallows Road Frank
2015 Mythica: The Necromancer Gojun Pye
2016 Caged No More Richard / Jack
2016 Mythica: The Iron Crown Gojun Pye
2016 Rodeo Girl Duke Williams
2016 Mythica: The Godslayer Gojun Pye
2016 Spirit of the Game Parley Condie
2017 Let There Be Light dokter Sol Harkins ek regisseur
2018 Bernie the Dolphin ?
2019 The Reliant ?
2019 Miracle in East Texas Doc Boyd ek regisseur
2021 The Girl Who Believes in Miracles dokter David Riley
2021 Trail Blazers Ethan
fideospultsjes
2009 The Conduit Prometeus as stimakteur
2010 God of War III Herkules as stimakteur
2012 Skylanders: Giants Crusher as stimakteur
2013 Skylanders: Swap Force Crusher as stimakteur
2013 Cloudberry Kingdom Bob as stimakteur
2014 Skylanders: Trap Team Crusher as stimakteur
2015 Smite Herkules (Retro Skin) as stimakteur
2015 Skylanders: SuperChargers Crusher as stimakteur
2016 Skylanders: Imaginators Crusher as stimakteur

Keppelings om utens[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Boarnen, noaten en referinsjes[boarne bewurkje]

Boarnen, noaten en/as referinsjes:

Foar boarnen en oare literatuer, sjoch ûnder: References, op dizze side.