Tantoo Cardinal

Ut Wikipedy
Springe nei navigaasje Springe nei sykjen
Tantoo Cardinal
Filmklapper.png akteur
persoanlike bysûnderheden
echte namme Tantoo Cardinal
nasjonaliteit Flag of Canada.svg Kanadeesk
berne 20 july 1950
berteplak Fort McMurray (Alberta)
etnisiteit Flag of the Metis (francophone).PNG Mety
Gjin Flagge (Bekend).PNG Kry
jierren aktyf 1975 – no
offisjele webside
Tantoo Cardinal yn 'e IMDb

Tantoo Cardinal (Fort McMurray (Alberta), 20 july 1950) is in Kanadeesk aktrise fan mingd Mety- en Kry-Yndiaansk etnysk komôf. Se hat in protte film- en tillefyzjewurk dien, wêrby't se ornaris byrollen fertolke. Dêrnjonken hat se ek in soad op 'e planken stien. Yn Jeropa ken men har mooglik út spylfilms as Dances with Wolves en Legends of the Fall en tillefyzjesearjes as Longmire en Stumptown.

Libben en karriêre[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Jonkheid[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Cardinal waard yn 1950 berne yn Fort McMurray, yn it noardlike part fan 'e Kanadeeske provinsje Alberta. Har mem, Julia Cardinal, wie in Mety (Métis) (d.w.s. ien fan mingd blank en Yndiaansk ras), en har heit wie in Kry-Yndiaan (Cree). Hja waard grutbrocht troch it folk fan har mem.

Karriêre[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Yn 1975 sette Cardinal mei 25 jier útein mei in karriêre as aktrise. Hja hie rollen yn in grut tal films. Sa spile se yn 1990 de rol fan Black Shawl yn it bekroande Dances with Wolves, mei as tsjinspilers û.o. Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, Rodney A. Grant en Floyd Red Crow Westerman. It jiers dêrop wie se te sjen as de frou fan it personaazje Chomina, yn 'e film Black Robe. Fierders hie se yn 1992 yn 'e western Unforgiven, mei Clint Eastwood en Morgan Freeman, in lyts roltsje as Sally Two Trees. Mei û.m. Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond, Gordon Tootoosis en Karina Lombard spile Cardinal yn 1994 yn it bekroande Legends of the Fall, wêrby't se de rol fan Pet Decker fertolke.

De hânleasten fan Tantoo Cardinal op 'e Aboriginal Walk of Honour, yn Edmonton.

Guon oare films dêr't Cardinal byrollen yn hie, wiene Loyalties (1986), War Party (1988), Sioux City (1994), Smoke Signals (1998), Eden (2012) en Wind River (2017). Yn 1993 fertolke se de titelrol yn 'e film Silent Tongue, en yn 1994 spile se yn 'e tillefyzjefilm Lakota Woman: Siege at Wounded Knee, oer de Besetting fan Wounded Knee. Op 'e tillefyzje spile Cardinal yn 1992 ek mei Eric Schweig en Gordon Tootoosis yn 'e minysearje By Way of the Stars. Gastrollen hie se yn searjes as North of 60, Dr. Quinn, Medicine Woman, Spirit Bay, The Killing, Arctic Air en Longmire.

Yn 2012 en 2013 hie Cardinal de fêste rol fan Wilma Stoney yn 'e rige Blackstone, en yn 2019 en 2020 fertolke se de weromkearende rol fan Sue Lynn Blackbird, it bikkelhurde froulike opperhaad fan 'e pleatslike Yndianestamme yn Portland (Oregon), yn 'e Amerikaanske detektivesearje Stumptown, mei yn 'e haadrol har lângenoate Cobie Smulders. Yn 2018 spile Cardinal yn 'e film The Grizzlies de rol fan in skoalhaad dat skeptysk is oer de bedoeling fan in nije learaar om sosjale swierrichheden op te lossen yn it doarp Kugluktuk, yn noardwestlik Nûnavût.

Yn 1999 rjochte Cardinal mei Gordon Tootoosis de Saskatchewan Native Theatre Company op, in Yndiaansk toanielselskip yn Kanadeeske provinsje Saskatchewan, en yn dy hoedanichheid holp se jonge Yndiaanske akteurs om harren karriêre fan 'e grûn te krijen. Sels stie se ek in protte op 'e planken, en yn 2012 hie se de rol fan Regan yn in opfiering fan it toanielstik Kening Lear, fan Shakespeare, troch in folslein Yndiaanske cast yn it National Arts Centre yn 'e Kanadeeske haadstêd Ottawa. Yn 2009 waard Cardinal foar har bydragen oan film, tillefyzje en toaniel beneamd yn 'e Oarder fan Kanada, wat in keninklike ûnderskieding is.

Priveelibben[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Cardinal mette har earste man, Fred Martin, doe't se yn 'e 1960-er jierren yn 'e kost wie by de húshâlding fan syn âldelju sadat se yn Edmonton nei de middelbere skoalle koe. Hja trouden yn 1968 en krige in soan, Cheyenne, foar't it houlik yn 1978 einige yn in skieding. Neitiid krige Cardinal in twadde soan, Clifford, mei akteur Beaver Richards. Fan 1988 oant 2000 wie se troud mei akteur John Lawlor, mei wa't se in dochter krige, dy't Riel hjit.

Op 23 augustus 2011 waarden Cardinal, har kollega-aktrise Margot Kidder en tsientallen oaren arrestearre by in demonstraasje tsjin it foarstelde trochlûken fan 'e Keystone-oaljepiiplieding.

Filmografy[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Filmografy as aktrise
jier titel rol of funksje opmerkings
films
1978 Marie-Anne Tantou
1981 Death Hunt Yndiaanske frou
1983 Running Brave Caroline
1986 Places Not Our Own Rose
1986 Loyalties Rosanne Ladouceur
1987 Candy Mountain Annie
1990 Divided Loyalties Molly Brant
1990 Dances with Wolves Black Shawl
1991 Black Robe frou fan Chomina
1992 Unforgiven Sally Two Trees
1993 Silent Tongue Silent Tongue
1993 Where the Rivers Flow North Bangor
1993 Mustard Bath suster Amantha
1994 Sioux City Dawn Rainfeather
1994 Legends of the Fall Pet Decker
1996 Grand Avenue ?
1997 The Education of Little Tree beppe
1997 Silence Dolores
1998 Honey Moccasin Honey Moccasin
1998 Smoke Signals Arlene Joseph
1998 Heartwood Violet Boucher
1999 The Hi-Line Singing Bird
1999 A Stranger in the Kingdom Heaven Fontaine
2000 Postmark Paradise Reenie
2000 Blood River Claire / Mattie koarte film
2002 Edge of Madness Ruth
2004 Memory Ida koarte film
2006 Unnatural & Accidental muoike Shadie / Rita
2008 Older than America muoike Apple
2008 Ancestor Eyes Verna koarte film
2008 Mothers & Daughters Celine
2010 Every Emotion Costs muoike Marcy
2011 Shouting Secrets June
2012 Eden ferpleechkundige
2013 From Above âldere Venus
2013 Maïna Tekahera
2014 Down Here Stella Mitchell
2015 Hope Bridge Lana
2016 ARQ The Pope
2017 Wind River Alice Crowheart
2018 Falls Around Her Mary Birchbark
2018 The Grizzlies Janice
2018 Through Black Spruce Mary-Lou
2018 Hold the Dark Illanaq
2018 Angelique's Isle Thunderbird Woman
2019 Red Snow Ruth
2020 The Corruption of Divine Providence Juniper Fairweather
20?? Killers of the Flower Moon Lizzie Q
tillefyzje
1984 Spirit Bay Annie fêste rol
1987 Gunsmoke: Return to Dodge Little Doe tillefyzjefilm
1990 The Campbells Maria Brant gastrol; ôfl. Miles to Go
1991 Lightning Field Vivian tillefyzjefilm
1992 Street Legal Renee Stonehouse weromkearende rol; 4 ôfl.
1992–1993 By Way of the Stars Franois minysearje
1993 Harts of the West Helen gastrol; ôfl. Auggie's End
1993 Spirit Rider Marilyn St. Claire tillefyzjefilm
1993–1995 Dr. Quinn, Medicine Woman Snow Bird weromkearende rol; 7 ôfl.
1994 Lakota Woman: Siege at Wounded Knee    mem fan Mary tillefyzjefilm
1994–1997 North of 60 Betty Moses weromkearende rol; 7 ôfl.
1995 500 Nations ? as stimaktrise; minysearje
1996 Grand Avenue Nellie tillefyzjefilm
1998 Big Bear Running Second minysearje
1998 Cold Squad Theresa Sandiman gastrol; ôfl. Salty Cheever
2000 Navigating the Heart Mary tillefyzjefilm
2000 The Lost Child muoike Mary tillefyzjefilm
2001 MythQuest Walloha gastrol; ôfl. Red Wolf's Daughter
2002 Tom Stone rjochter Crowfoot gastrol; ôfl. Royalty
2003–2006 Moccasin Flats Betty Merasty weromkearende rol; 22 ôfl.
2004 Windy Acres muoike Laura weromkearende rol; 7 ôfl.
2004 H2O grutopperhaad Katie Blackfire gastrol; 2 ôfl.
2004 A Thief of Time Irene Musket tillefyzjefilm
2006 Indian Summer: The Oka Crisis Iba Beauvais minysearje; 4 ôfl.
2007 Luna: Spirit of the Whale Gloria Maquinna tillefyzjefilm
2008 The Guard Ursula weromkearende rol; 4 ôfl.
2008 Just Breathe Heather tillefyzjefilm
2008 Changing Climates, Changing Times Grace Lajoie tillefyzjefilm
2009 Tales of an Urban Indian Dianne tillefyzjefilm
2009 Dear Prudence Ruth Vigil tillefyzjefilm
2010 Shattered Carol gastrol; 2 ôfl.
2012–2015 Blackstone Wilma Stoney weromkearende rol; 18 ôfl.
2013 Arctic Air muoike Mary gastrol; ôfl. Skeletons in the Closet
2014 Strange Empire Pichette gastrol; ôfl. Lonely Hearts
2014–2016 Mohawk Girls mem fan Zoe weromkearende rol; 5 ôfl.
2015–2017 Longmire Marilyn Yarlott weromkearende rol; 4 ôfl.
2016 Frontier Kamenna gastrol; 2 ôfl.
2016 On the Farm Ada Taylor tillefyzjefilm
2017 Godless Iyovi minysearje; yn 7 ôfl.
2018 Outlander Adawehi gastrol; 2 ôfl.
2019–2020 Stumptown opperhaad Sue Lynn Blackbird    weromkearende rol; 18 ôfl.
2020 New Amsterdam dokter Jane Munsee gastrol; 1 ôfl.

Keppelings om utens[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Boarnen, noaten en referinsjes[boarne bewurkje]

Boarnen, noaten en/as referinsjes:

Foar boarnen en oare literatuer, sjoch ûnder: References, op dizze side.