Marlene Dietrich

Ut Wikipedy
Springe nei navigaasje Springe nei sykjen
Marlene Dietrich
Filmklapper.png akteur
Marlene Dietrich (1951)
Marlene Dietrich (1951)
persoanlike bysûnderheden
echte namme Marie Magdalene Dietrich
nasjonaliteit Flag of Germany.svg Dútsk,
Flag of the United States.svg Amerikaansk
berne 27 desimber 1901
berteplak Berlyn
stoarn 6 maaie 1992
stjerplak Parys
jierren aktyf 19191984

Marie Magdalene (Marlene) Dietrich (Berlyn, 27 desimber 1901 - Parys, 6 maaie 1992) wie in Dútsk-Amerikaansk aktrise en sjongster.

Libben en wurk[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

De namme "Marlene" hat hja as bern gearstald út har beide foarnammen. Letter soe hja dy namme as pseudonym brûke dêr't de hiele wrâld har mei oansprekke soe. Grutte bekendens krige sy mei de rol fan revuesjongster yn de film Der blaue Engel, fral mei it liet Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt (1929). Yn de Twadde Wrâldkriich wurdt se noch ferneamder mei it liet Lili Marleen, skreaun yn 1915 en oan wjerskanten fan it front likefolle wurdearre (al wie it yn ferskillende talen).

Yn 1930 ferhûzet Marlene Dietrich nei de Feriene Steaten. Dêr wurket sy mei de Eastenrykske regisseur Josef von Sternberg. Se wurdt troch Hitler frege werom te kommen, mar sy wegeret. Hitler sjocht har as it toanbyld fan de Dútske frou. Dietrich hie in ôfgriis fan alles dêr't Hitler foar stie. Yn de oarloch sjongt sy foar de Alliearde soldaten oan it front.

Dietrich traad yn 1960 noch ienkear op yn Berlyn, mar wurde útgeid en as ferriedster beskôge. Sy is nea werom west.

Dietrich wie in symboal fan glamour en ferliedlikens en hie in androgyne skouwing. Se kaam der iepenlik foar út dat se biseksueel wie: "Ein bisschen bi schadet nie". Ta har freonen hearden Mae West, skriuwer Ernest Hemingway, Noël Coward en Hildegard Knef. Hja hat relaasjes hân mei John F. Kennedy, Mercedes D'Acosta, Jean Gabin en Claudette Colbert.

Doe't har filmkarriêre yn de nederklits rekke begûn hja har mear ta te lizzen op it sjongen, en mei súkses. Mei Marlene sels giet it dan al minder: hja rekket oan de drank en slieppillen en hat it hieltyd dreger mei it ferbergjen fan har wiere âldens. Op toernee yn Austraalje yn 1975 brekt sy in skonk; neitiid hat hja har nea wer yn 't iepenbier sjen litten.

Op 6 maaie 1992 stjert se, nei't sy 15 jier as in kluzener, yn har appartemint yn Parys, libbe hie. As teken fan fermoedsoening wurdt hja yn Berlyn te hôf brocht.

Galery[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Diskografy[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Studio-albums[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Album Utbrocht yn Label Singles
Overseas 1951 Columbia Lili Marlene
Die neue Marlene 1965 Electrola Sag mir wo die Blumen Sind,
Marlene singt Berlin, Berlin 1965 Polydor

Live-albums[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Album Utbrocht yn Label
Live at the Café de Paris 1954 Columbia
Dietrich in Rio 1959
Wiedersehen mit Marlene 1960 Electrola
Dietrich in London 1965 Pye Records

Kompilaasje-albums[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Album Utbrocht yn
Decca Presents
Marlene Dietrich
1940
Sings 1948
Souvenir Album 1950
Marlene Dietrich 1958
Lili Marlene –
Sung In German
1959
The Legendary Marlene Dietrich 1967
The Magic Of Marlene Dietrich 1970
Marlene Dietrich In Deutschland 1976
Marlene Dietrich 1978
Mythos Marlene Dietrich
The Legendary Marlene Dietrich
Ich Bin Von Kopf Bis Fuß Auf Liebe Eingestellt 1980
Marlène 1981
Con Plumas 1982
The Legendary, Lovely Marlene
The Best Of Marlene Dietrich 1985
The Blue Angel — The Original Recordings 1990
The Essential Marlene Dietrich 1991
The Marlene Dietrich Album 1992
Art Decco:
The Cosmopolitan Marlene Dietrich
1993
Mythos Und Legende /
Myth And Legend
1994
Falling in Love Again 1996
Marlene Dietrich –
Legends Of The 20th Century –
Original Recordings
1999
Der Blonde Engel 2001
Marlene Forever 2002
Classic: The Universal Masters Collection 2003
The Ultimate Collection 2015
Marlene Dietrich
W Warszawie Z Archiwum Polskiego Radia
2017

Filmografy[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Filmografy as akteur
jier titel rol of funksje opmerkings
stomme-films
1919 Im Schatten des Glücks (Net-befêstige rol)
1923 The Little Napoleon Kathrin
1923 Tragedy of Love Lucy
1923 Man by the Wayside Kramerstochter
1924 The Monk from Santarem net neamd
1924 Leap Into Life Famke op it strân
1925 Dancing Mad Dance Extra
1925 The Joyless Street net neamd
1926 Manon Lescaut Micheline
1926 Madame Wants No Children net neamd
1927 A Modern Dubarry Kokotte
1927 The Imaginary Baron Sophie
1927 Heads Up, Charley Edmee Marchand
1927 His Greatest Bluff Yvette
1927 Cafe Elektric Erni
1928 Princess Olala Chichotte de Gastone
1929 Dangers of the Engagement Period Evelyne
1929 I Kiss Your Hand, Madame Laurence Gerard
1929 The Woman One Longs For Stascha
1929 The Ship of Lost Souls Ethel Marley
films mei lûd
1930 The Blue Angel Lola-Lola
1930 Morocco Mademoiselle Amy Jolly
1931 Dishonored Marie Kolverer
1932 Shanghai Express Shanghai Lily
1932 Blonde Venus Helen Faraday
1933 The Song of Songs Lily Czepanek
1934 The Scarlet Empress Princess Sophia Frederica / Catherine II
1935 The Devil is a Woman Concha Perez
1936 I Loved a Soldier Anna Sedlak
1936 Desire Madeleine de Aupre
1936 The Garden of Allah Domini Enfilden
1937 Knight Without Armour Countess Alexandra Vladinoff
1937 Angel Maria Berker
1939 Destry Rides Again Frenchy
1940 Seven Sinners Bijou Blanche
1941 The Flame of New Orleans Countess Claire Ledoux
1941 Manpower Fay Duvall
1942 The Lady Is Willing Elizabeth Madden
1942 The Spoilers Cherry Malotte
1942 Pittsburgh Josey 'Hunky' Winters
1944 Kismet Jamilla
1944 Follow the Boys as har sels
1946 Martin Roumagnac Blanche Ferrand
1947 Golden Earrings Lydia
1948 A Foreign Affair Erika von Schlütow
1949 Jigsaw as har sels
1950 Stage Fright Charlotte Inwood
1951 No Highway in the Sky Monica Teasdale
1952 Rancho Notorious Altar Keane
1956 Around the World in 80 Days Saloon Hostess
1956 The Monte Carlo Story Maria de Creveçoeur
1957 Witness for the Prosecution Christine Vole (Helm) / cockney frou
1958 Touch of Evil Tanya
1961 Judgment at Nuremberg Frau Bertholt
1962 Black Fox: The Rise and Fall of Adolf Hitler Ferteller
1964 Paris When It Sizzles as har sels
1979 Schöner Gigolo, armer Gigolo Baroness von Semering
1984 Marlene as har sels
films mei lûd
1928 Die gluckliche Mutter
1935 The Fashion Side of Hollywood
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 7
1943 Show Business at War
1944 Memo for Joe


Boeken[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

  • ABC meines Lebens. Blanvalet, Berlin 1963
  • Nehmt nur mein Leben. Bertelsmann-Verlag 1979
  • Ich bin, Gott sei Dank, Berlinerin. Ullstein, Berlin 1998; Ullstein-TB, ISBN 3-548-24537-4
  • Nehmt nur mein Leben … - Reflexionen. Henschel, Berlin 1984
  • Some Facts about myself. Edition Cantz, Stuttgart 1991, ISBN 3-89322-226-X
  • Nachtgedanken. C. Bertelsmann Verlag, München 2005, ISBN 3-570-00874-6

Keppelings om utens[bewurkje seksje | boarne bewurkje]