Springe nei ynhâld

Meidogger oerlis:Ziko

Page contents not supported in other languages.
Ut Wikipedy

Undersyk[boarne bewurkje]

Mocht je nog op zoek zijn. Aliter (oerlis) 17 des 2022, 04.01 (CET)[beäntwurdzje]

Onderzoek[boarne bewurkje]

Hallo, Ik antwoord uw email even terug op deze pagina, want ik wil liever mijn emailadres niet blootgeven. In antwoord op uw vragen:

Vraag 1: Vind je dat de Friese Wikipedia zich moet richten op onderwerpen die te maken hebben met de geografie en cultuur van Fryslân? Wat zijn de voor- en nadelen?

Vraag 2: Als je schrijft over onderwerpen over Fryslân, zoek je dan vooral naar bronnen/literatuur in het Fries? Zijn er voldoende bronnen/literatuur in het Fries?

Vraag 3: Als lezers uit Fryslân informatie zoeken, kijken ze dan eerst in de Friese Wikipedia of in een andere taal? Hangt dat af van het soort onderwerp? Met andere woorden, zoeken zij vooral op Wikipedia in het Fries als het onderwerp te maken heeft met de geografie en cultuur van Fryslân?

1. Ik vind dat de Friese wikipedy zich op allerlei onderwerpen moet kunnen richten. Ik vind dat het mooi is dat informatie voorhanden is in onze eigen taal, dus niet alleen over dingen die met Fryslân of de Friese taal te maken hebben. Natuurlijk krijgen die onderwerpen meer aandacht omdat zaken die met Nederland en Vlaanderen te maken hebben uitgelichter worden behandeld op de Nederlandse wikipedia, en zaken die met de Duitstalige wereld uitgelichter worden behandeld op de Duitse wikipedia. Voordelen vind ik zoals gezegd dat Friezen dingen in eigen taal kunnen lezen. Nadeel is dat onze wikipedy maar een kleine gemeenschap is en er dus geen schrijvers voor verschillende onderwerpen zijn.

2. Ik kijk naar alle bronnen die voorhanden zijn. Ik preferee eerst de Friestaligen te raadplegen, maar ik zoek ook naar Nederlands-, Engels- of Duitstalig materiaal. Er is een redelijk aanbod van Friestalig materiaal beschikbaar. Er zijn veel Friestalige boeken geschreven.

3. Ik denk dat hangt af van het onderwerp. Ik denk dat de Friestalige wikipedy niet bekend is bj alle Friezen, dus die kijken automatisch eerder naar de Nederlandse of Engelstalige versie. Friestaligen die wel naar de Friese wikipedy kijken, denk ik die naar informatie over Friesland, het Fries en de Friese geschiedenis zoeken. Daarom wil dat onze wikipedy beschikbaar is voor iedereen die in het Fries allerhande informatie op kan zoeken in de eigen taal.

Ik hoop dat ik uw vragen voldoende heb beantwoord.

Met vriendelijke groet, Kneppelfreed (oerlis) 30 apr 2023, 23.07 (CEST)[beäntwurdzje]

Hallo - hartelijk bedankt! Dit helpt me enorm. Groeten, Ziko (oerlis) 30 apr 2023, 23.09 (CEST)[beäntwurdzje]