Marlon Brando

Ut Wikipedy
Springe nei navigaasje Springe nei sykjen
Marlon Brando
Filmklapper.png akteur
Marlon Brando (1948)
Marlon Brando (1948)
persoanlike bysûnderheden
echte namme Marlon Brando
nasjonaliteit Flag of the United States.svg Amerikaansk
berne 3 april 1924
berteplak Omaha
stoarn 1 july 2004
stjerplak Los Angeles
jierren aktyf 1944-2004

Marlon Brando Jr. (Omaha (Nebraska), 3 april 1924Los Angeles (Kalifornje), 1 july 2004) wie in Amerikaansk film- en teaterakteur. Brando wurdt beskôge as ien fan de wichstichste method actors, dy't de akteartechnyk yn Hollywood yn de jierren fyftich ûnder de oandacht brocht mei rollen yn A Streetcar Named Desire en On the Waterfront, beide regisearre troch Elia Kazan. Lettere ikoanyske rollen binne ûnder oare Don Vito Corleone yn The Godfather en Colonel Kurtz yn Apocalypse Now. Brando syn aktearstyl hie grutte ynfloed op akteurs as Paul Newman, James Dean, Robert de Niro en in protte oaren. Brando wie teffens in aktivist, dy't ûnder oaren opkaam foar de rjochten fan de Yndianen. Sa stipe er ûnder mear de Besetting fan Wounded Knee.

Bern[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Marlon Brando hie 11 erkende biologyske bern, acht mei syn froulju en trije mei ûnbekende froulju. Hy hie trije adoptearre bern.

mei Anna Kashfi
  • Christian Brando (1958 - 2008)
mei Movita Castaneda
  • Miko C. Brando (1961)
  • Rebecca Brando (1967)
mei Tarita Teriipia
  • Teihotu Brando (1963)
  • Cheyenne (1970 - 1995)
mei Maria Christina Ruiz
  • Ninna Brando (1989)
  • Myles Brando (1992)
  • Timothy Brando (1994)
by ûnbekende memmen
  • Stefano Brando, no: Stephen Blackehart, akteur (1967)
  • Maimiti Brando (1977)
  • Raiatua Brando (1982)
troch adopsje
  • Petra Brando (1963)
  • Maimiti Brando (1977)
  • Raiatua Brando (1983)


Filmografy[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Marlon Brando by de Civil Rights March yn Washington, 28 augustus 1963
Filmografy as akteur
jier titel rol of funksje opmerkings
tillefyzje
1950 The Men Ken
1951 A Streetcar Named Desire Stanley Kowalski
1952 Viva Zapata! Emiliano Zapata
1953 Julius Caesar Marcus Antonius
1953 The Wild One Johnny Strabler
1954 On the Waterfront Terry Malloy
1954 Désirée Napoleon Bonaparte
1955 Guys and Dolls Sky Masterson
1956 The Teahouse of the August Moon Sakini
1957 Sayonara Majoor Lloyd 'Ace' Gruver
1958 The Young Lions Luitenant Christian Diestl
1960 The Fugitive Kind Valentine 'Snakeskin' Xavier
1961 One-Eyed Jacks Rio
1962 Mutiny on the Bounty Eerste Luitenant Fletcher Christian
1963 The Ugly American Ambassadeur Harrison Carter MacWhite
1964 Bedtime Story Freddy Benson
1965 Morituri Robert Crain
1966 The Chase Sheriff Calder
1966 The Appaloosa Matt
1967 A Countess from Hong Kong Ogden
1967 Reflections in a Golden Eye Majoor Weldon Penderton
1968 Candy Grindl
1969 The Night of the Following Day Sjauffeur
1969 Queimada Sir William Walker
1971 The Nightcomers Peter Quint
1972 The Godfather Don Vito Corleone
1972 Last Tango in Paris (Ultimo Tango a Parigi) Paul
1976 The Missouri Breaks Lee Clayton
1978 Superman Jor-El
1979 Apocalypse Now Kolonel Walter E. Kurtz
1980 The Formula Adam Steiffel
1989 A Dry White Season McKenzie
1990 The Freshman Carmine Sabatini
1992 Christopher Columbus: The Discovery Tomás de Torquemada
1995 Don Juan DeMarco Dr. Jack Mickler
1996 The Island of Dr. Moreau Dr. Moreau
1997 The Brave McCarthy
1998 Free Money De Sweed
2001 The Score Max


Keppeling om utens[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Wikimedia Commons Ofbylden dy't by dit ûnderwerp hearre, binne te finen yn de kategory Marlon Brando fan Wikimedia Commons.