Oerlis:Lânwestfrysk

Ut Wikipedy
(Trochwiisd fan Oerlis:Westfrysk)
Springe nei navigaasje Springe nei sykjen

It Westfrysk is in Hollânsk dialekt. Der bestiet gjin Westfryske taal. De tekst dy't meidogger Dolfy op dizze side sette, is net Frysk, mar Hollânsk en is, foar safier't ik dat besjen kin, krekt deselde, dy't ek op 'e ekwivalinte side fan 'e Nederlânske wikipedy stiet.

Dy tekst heart hjir dus net thús en dêrom haw ik him fuorthelle.

Boppedat giet dizze side oer itselde ûnderwerp: it Westfrysk. At Dolfy dêr wat oan ta te foegjen hat, stiet him dat fansels frij. Woadan 15.35, jan 28, 2006 (UTC)

Er bestaat wel degelijk Westfriese taal, zie ook de Nederlandse wikipedia. Lees dat artikel eens. Westfries is de tussentaal die werd gesproken. Deze taal wordt niet meer gesproken. Het dialekt heet het West-Fries. Ook staan er grote vraagtekens bij je kaart en onderverdeling. Ik heb daar nog nooit van gehoord nameliijk en ik ben zelf opgegroeid in Westerkoggeland, en daar spreken ze toch ook echt West-Fries. Op de kaart echter is het zuiden plots niet. Ook in Zeevang praat men zoals in Beets het West-Fries. in het zuiden spreekt men een mengeling van Waterlands en West-Fries, die meestal bij Waterlands wordt gerekend.
Zoals ik op uw eigen overlegpagina al heb gezegd, we kunnen van mening verschillen over het bestaan van een West-Friese taal. De kaart, daarover kunnen we ook van mening verschillen. Volgens mijn informatie wordt er zuidelijk van het op de kaart aangegeven gebied (in Zeevang) Waterlands gesproken, wat een groep aan het West-Fries verwante dialekten zou zijn. Volgens mijn informatie zijn het West-Fries en het Waterlands afzonderlijke dialekten fan het Hollands. Woadan 15.52, jan 28, 2006 (UTC)
Je kent blijkbaar niet zo de grenzen.. Het zuiden van Wester-Koggeland ligt een stuk lager dan de grens die nu trekt en ligt niet in Zeevang, en Beest weer wel en die ligt ook zeker lager dan je nu op de kaart geef. Ook de verdeling die gebruik in de kaart heb ik nog nooit gezien of van gehoord.. Dolfy 16.01, jan 28, 2006 (UTC)

Ik zal even werken aan nieuwe versie, zal wel even duren, ik stel om geen ruzie te krijgen, om het dialekt op Westfrysk te plaatsen en via in een tekst verwerkte link aldaar te verwijzen naar de oude taal, die dan op Westfrysk (taal) zal staan.... Dolfy 17.33, jan 28, 2006 (UTC)

Dolfy, dat heb je nou al een tijd lang op nl: zitten roepen en nou ga je het hier ook doen. Het Westfries is een Nederlands dialect en wel een Hollands dialect (nou ja, groep dialecten natuurlijk). Accepteer dat nou eindelijk eens. En dat is niet sinds een paar jaar zo, dat is al eeuwen het geval. Sinds de verovering door Floris V had deze streek geen enkel prestige meer, en toen zijn ze hoogstwaarschijnlijk onmiddellijk hun taal gaan vernederlandsen. Toen Holland vanaf eind zestiende eeuw ook nog eens belangrijker werd dan Brabants was het met de Friese invloed wel helemaal gedaan: toen zijn de Westfriezen op taalgebied massaal achter de Amsterdammers aangelopen. Het huidige Westfries, en ook dat van 100 en 200 jaar gelden, is HOLLANDSER DAN HOLLANDS! En dat onderkent vrijwel iedereen. Nergens anders dan op Wikipedia kun je de bewering vinden dat het Westfries géén Hollands zou zijn, althans nergens anders in wetenschappelijk verband. Ja, natuurlijk is er een Fries substraat, maar heel West-Nederland ligt op een Ingweoons substraat. En dan dat eeuwige geleuter over het "lichte" en het "zware" dialect die zo diametraal tegenover elkaar zouden staan volgens jou. Alle streektalen groeien naar het Nederlands toe, Fries en Limburgs incluis, dus Westfries net zo goed. Jij ervaart zo'n groot verschil juist omdat je zelf moedertaalspreker en dagelijkse gebruiker bent. Maar ga je nou eindelijk, nu je het eens van een ander dan van mij hoort, geloven dat je ongelijk hebt? Of kom je alsnog met wetenschappelijke literatuur aanzetten (en dan bedoel ik ook echt wetenschappelijk!) die jouw standpunten ondersteunen? Zo niet, dan stel ik voor dat je dit artikel met rust laat en dat de artikelen op nl: over de dialecten van Noord-Holland grondig gewijzigd en aangepast aan de wetenschappelijke consensus worden. WanabeFries 17.54, jan 28, 2006 (UTC) (nl:Gebruiker:Steinbach)
Ik mis (sawol by de diskusje as op de side) boarneferwizings. Kin ien fan jim dy jaan? Oant dy tiid graach eefkes kalm oan mei it oer en wer ûngedien meitsjen fan in oar syn wizigings, want dêr wurdt it artikel grif net better fan. B. 18.13, jan 28, 2006 (UTC)
Steinbach joeld wel vaker hoog van de toren. Hij gaat voordurend uit van het West-Fries van na 1800, dat toen zwaar dialect was geworden en sterk naar het Nederlands en Hollands gegroeid was. Voor die tijd zo tussen pakweg 1200 en 1750 werd er een taal gesproken die tussen Fries en Hollands inligt.. Deze is langzaam natuurlijk ontstaan tijdens handelsperiodes tussen Holland en Westfriesland als men het niet met elkaar aan de stok had , daarna ontwikkeld zich wat meer en was het ook iets Hollandser dan daarvoor. Ook de nogal boute bewering dat Westfriesland niks voorstelde is belachelijk en absurt, immers vanaf 1299 heet het graafschap Holland niets voor niets Holland en Westfriesland. En had Westfriesland tot op bepaalde hoogte zelfbestuur. Dit was ook later zo bij het ontstaan van de provincie, de provincie heten ook niet voor niet Holland en Westfriesland. Ook speelde Westfriesland een belangrijke rol tijdens VOC periode. Wat overigens absoluut geen goed deed aan de taal en inweze medeverantwoordelijk is voor de verhollandsing en vermiddennederlandsing (Brabant/Gelderland) en nog wat later ook de algemene vernederlandsing van de taal tot de huidige Nederlandse dialecten. Zo verdwenen veel woorden zoals neit, lutke, wes. Andere woorden zie je terug in het Nederlands, zoals bedstee, soms zoals bij bedstee ook mede omdat deze ook in het Nedersaksich te vinden is..
Ook de bewering dta men meteen alleen maar Hollands spreekt is natuurlijk onzin, zelfs Steinbach weet ook wel dat er veel Fries in de dialecten zit.... Ook beweer ik nergens dat het Westfries geen Hollands is, in tegendeel zelfs. Maar ik ga absoluut niet mee met enige bewering dat Westfries Hollandser is dan Hollands, want dan zou Fries dus ook Hollands zijn en daarvoor wijkt de ethologie van de taal en zelfs van het dialect dat overgebleven is teveel van af...
As men de taal of zweer dialekt spreke of skreive kinne de meiste Hollanders ut neit egt vulge ok, det kumme deur det ut tag állek hillegaâr aars weze den ut Hollandsk of Neerlandsk. Ut binne bedat Hollandsk maer tag hette ze er moeite mei, det komme deur ut Friesk in de taal. Ut binne den ok baaietwei in ien.. Nou mit ut sterk en licht hette gien moeite mear vezelfs.. Dolfy 19.17, jan 28, 2006 (UTC)
Dolfy, wat hebben wij nou te maken met het Westfries van eeuwen gelden als dit artikel over het huidige Westfries hoort te gaan. En nog eens, kom nou eens op met die bronnen! Ik kan zo twintig referenties bijeensprokkelen (en zodra mijn studie dat toelaat doe ik dat!) die jouw verhaal behoorlijk ontkrachten, nou jij nog. WanabeFries 15.22, jan 29, 2006 (UTC)
Je reactie spreekt boekdelen.. Maar goed dat je niet in discussie gaat met C&T... Dolfy 16.21, jan 29, 2006 (UTC)

Wizigings[boarne bewurkje]

Hallo, Ik haw wat wizigings weromset: de ynterwiki die it net, en wat der yn de tabel kaam wie, wie net itselde as wat yn de tekst stie. It like oars wol serieus, dat at it better ferwurke wurdt soe it al opnaam wurde kinne. Mysha