Oerlis:Gallehus-hoarnen

Ut Wikipedy
Jump to navigation Jump to search

Aldste ynskripsje yn runen[boarne bewurkje]

“De âldst bekende Germaanske ynskripsje skreaun yn runen stiet op ien fan de Gallehus-hoarns, út de 5e ieu.”

Dit is net wier. Ik lês yn in stik skreaun troch de taalkundige T. Hofstra, fan de Vakgroep Scandinavische Talen en Culturen en Oudgermanistiek fan de RUG:

“Een van de oudste runeninscripties is die op de lans of speer van Øvre Stabu in het Noorse Oppland, die ca. 200 na Christus wordt gedateerd.”

Ik haw dêrom boppesteande bewearing fuorthelle. Woadan 14.47, 31 des 2005 (UTC)

Tawido[boarne bewurkje]

Excuus, ben wel een Fries, maar niet zo erg goed in mijn Memme-taal. Maar weet er wel wat van. En Tawido lijkt mij meer het friese "tawijd". Het is tegenwoordig algemeen geaccepteerd dat de Friezen rond 275-325 wegtrokken en heel waarschijnlijk opgingen in de Franken. Rond 425 kan een deel van de Angelen en Saksen op de Friese terpen neergestreken zijn. Of die nieuwe Friezen hun taal meenamen is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de runen voor het eerst in Denemarken opdoken en rond de tijd dat ze daar verdwenen, opdoken in Friesland. 22 van de 24 nederlandse runenvondsten zijn in Friesland gedaan. Mogelijk zijn "Horna" en "Tawide" de oudste Friese woorden die we kennen. Voor wat het waard is.

lz89z1 Lz89z1 (oerlis) 11 jul 2016, 22.45 (CEST)