Rita Hayworth

Ut Wikipedy
Springe nei navigaasje Springe nei sykjen
Rita Hayworth
Filmklapper.png akteur
Rita Hayworth
Rita Hayworth
persoanlike bysûnderheden
echte namme Margarita Carmen Cansino
nasjonaliteit Flag of the United States.svg Amerikaansk
berne 17 oktober 1918
berteplak New York
stoarn 14 maaie 1987
stjerplak New York
jierren aktyf 1931-1972
Hayworth yn oktober 1941.
Rita Hayworth 1944
Hayworth as Rosalind Bruce yn Tonight and Every Night (1945).
Rita Hayworth 1977

Rita Hayworth, berne as Margarita Carmen Cansino (New York, 17 oktober 1918 - dêre, 14 maaie 1987) wie in Amerikaanske readhierige aktrise en sekssymboal, it meast opfallend yn Gilda (1946). Sy ferskynde yn 61 films yn 37 jier.

Al doe't hja noch in bern wie oefene sy har yn 't dûnsjen. Mei tolve jier stie Rita al op de planken, mar yn 1935 krige hja in kontrakt by Fox Studios. Sy feroare har namme ta Rita Hayworth. Dêrnei krige sy in kontrakt by Columbia Pictures en waard ferneamd mei har rol yn de film Only Angels Have Wings (1939). Har folgjende film wie yn 1941; se spile yn The Strawberry Blonde, en doe yn Blood and Sand (ek yn 1941). Nei dy lêste film waard hja in stjer. Sy waard in pinup-girl en in protte soldaten yn de Twadde Wrâldkriich hiene har foto mei.

Hayworth hat fiif kear troud west. (Basically, I am a good, gentle person, hat hja in kear sein, but I am attracted to mean personalities.) Hja hat der twa dochters oan oerhâlden.

Rita Hayworth hat in grut part fan har libben in swiere drinker west. Yn de jierren 60 krige sy de sykte fan Alzheimer, wat eltsenien let troch hie fanwegen har alkoholisme. Hayworth stoar earst op 14 maaie 1987.

Filmografy[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

Filmografy as akteur
jier titel rol of funksje opmerkings
films
1926 La Fiesta Koarte film; Neamd as Rita Cansino
1934 Cruz Diablo Extra
1935 In Caliente Neamd as Rita Cansino
1935 Under the Pampas Moon Carmen Neamd as Rita Cansino
1935 Charlie Chan in Egypt Nayda Neamd as Rita Cansino
1935 Dante's Inferno Dancer Neamd as Rita Cansino
1935 Piernas de seda Ballerina
1935 Hi, Gaucho! Dolores
1935 Paddy O'Day Tamara Petrovitch Neamd as Rita Cansino
1936 Professional Soldier Sigeuner dûnseres Neamd as Rita Cansino
1936 Human Cargo Carmen Zoro Neamd as Rita Cansino
1936 Dancing Pirate Dûnseres
1936 Meet Nero Wolfe Maria Maringola Neamd as Rita Cansino
1936 Rebellion Paula Castillo Neamd as Rita Cansino
1937 Old Louisiana Angela Gonzales
1937 Hit the Saddle Rita Neamd as Rita Cansino
1937 Trouble in Texas Carmen Serano Neamd as Rita Cansino
1937 Criminals of the Air Rita Owens
1937 Girls Can Play Sue Collins
1937 The Game That Kills Betty Holland
1937 Life Begins with Love Freondinne fan in gast
1937 Paid to Dance Betty Morgan
1937 The Shadow Mary Gillespie
1938 Who Killed Gail Preston? Gail Preston
1938 Special Inspector Patricia Lane
1938 There's Always a Woman Mary—Ketterling's Secretary
1938 Convicted Jerry Wheeler
1938 Juvenile Court Marcia Adams
1938 The Renegade Ranger Judith Alvarez
1939 Homicide Bureau J.G. Bliss
1939 The Lone Wolf Spy Hunt Karen
1939 Only Angels Have Wings Judy MacPherson
1940 Music in My Heart Patricia O'Malley
1940 Blondie on a Budget Joan Forrester
1940 Susan and God Leonora Stubbs
1940 The Lady in Question Natalie Roguin
1940 Angels Over Broadway Nina Barona
1941 The Strawberry Blonde Virginia Brush
1941 Affectionately Yours Irene Malcolm
1941 Blood and Sand Doña Sol
1941 You'll Never Get Rich Sheila Winthrop
1942 My Gal Sal Sally Elliott
1942 Tales of Manhattan Ethel Halloway
1942 You Were Never Lovelier Maria Acuña
1944 Cover Girl Rusty Parker/Maribelle Hicks
1945 Tonight and Every Night Rosalind Bruce
1946 Gilda Gilda Mundson Farrell
1947 Down to Earth Kitty Pendleton
1947 The Lady from Shanghai Elsa Bannister
1948 The Loves of Carmen Carmen Ek de produsint
1952 Affair in Trinidad Chris Emery Ek de produsint
1953 Salome Princess Salome Ek de produsint
1953 Miss Sadie Thompson Sadie Thompson
1957 Fire Down Below Irena
1957 Pal Joey Vera Prentice-Simpson
1958 Separate Tables Ann Shankland
1959 They Came to Cordura Adelaide Geary
1959 The Story on Page One Josephine Brown/Jo Morris
1961 The Happy Thieves Eve Lewis Ek de produsint
1964 Circus World Lili Alfredo
1965 The Money Trap Rosalie Kenny
1966 The Poppy Is Also a Flower Monique Marko Telefyzje film
1967 The Rovere Aunt Caterina
1968 The Bastard Martha
1970 Road to Salina Mara
1970 The Naked Zoo Mrs. Golden
1971 The Carol Burnett Show Har sels Tillefyzje searje (Episode #4.20)
1971 Rowan & Martin's Laugh-In Har sels Tillefyzje searje (Episode #5.3)
1972 The Wrath of God Señora De La Plata


Fierder lêze[bewurkje seksje | boarne bewurkje]

  • Kobal, John. - Rita Hayworth: The Time, the Place, the Woman (1977). ISBN 0-393-07526-5
  • McLean, Adrienne L. - Being Rita Hayworth: Labor, Identity, and Hollywood Stardom (2004). ISBN 0-8135-3389-9
  • Morella, Joe and Epstein, Edward Z. - Rita: The Life of Rita Hayworth (1983). ISBN 0-385-29265-1
  • Peary, Gerald. - Rita Hayworth: A Pyramid Illustrated History of the Movies (1976). ISBN 0-515-04116-5
  • Ringgold, Gene. - The Films of Rita Hayworth: The Legend and Career of a Love Goddess (1974). ISBN 0-8065-0439-0

Keppelings om utens[bewurkje seksje | boarne bewurkje]