Ofbyld:Bunker in de dijk bij Koehool 2.jpg

Page contents not supported in other languages.
Ut Wikipedy

Oarspronklik bestân(3.648 × 2.736 pixels, bestânsgrutte: 4,59 MB, MIME-type: image/jpeg)

Dit bestân komt fan Wikimedia Commons, en kin ek troch oare projekten brûkt wurde. De beskriuwing op syn bestânsside dêre wurdt hjirûnder werjûn.

Gearfetting

Beskriuwing
Nederlands: Bunker in de dijk bij Koehool.

De onderstaande informatie staat op een bord naast de bunker.

Tijdens de tweede wereldoorlog is er aan de zijdijk tussen de woningen Sedyk 4 en 6 en aan de Griene Leane onder Tzummarum op last van de Duitse bezetters een stelling gebouwd die deel uitmaakte van de Duitse luchtverdediging. De "Ortskommandantur" van de stelling Koehoal zetelde in Franeker.

De bouw van de stellling heeft grotendeels plaatsgevonden in het jaar 1941. Uit de richting van Tzummarum gezien, was direct na de woning Sedyk 6 bovenop de zeedijk een wachtpost met onderaan de dijk een onderkomen voor de wacht en vanaf richting Dijkshoek onder Firdgum bij de woningen Sedyk 3 en 4 een identieke opstelling. Uit publicatie van de toenmalige gemeente Barradeel blijkt dat vanaf 30 maart 1942 een stuk van de openbare weg langs de zeedijk, even als een stuk van de Griene Leane, werd afgesloten. De afsluiting werd aangeduid met borden. Op de stelling waren steeds ongeveer 50 to 70 Duitse militairen van de Wehrmacht en Luftwaffe gehuisvest.

De stelling bestond in totaal uit vier bunkers, 3 stenen gebouwen, een grote houten barak, parkeerterreinen, wachtposten, een geschutsplateau voor 4 stuks artelleriegeschut aan de zeekant van de zeedijk. Het gehele gebied was afgezet met prikkeldraadversperringen en landmijnen. De stelling werd vanaf de Hoarnestreek voorzien van elektriciteit, water en telefoon. Het woonhuis Sedyk 5 dat binnen de prikkeldraadversperring lag, was omstreeks 1928 gebouwd en eigendom van het echtpaar Pieter Tjeerd Heeringa en zijn vrouw Lieuwkje Kroese. Deze woning werd door de Duitsers gevorderd en het echtpaar Heeringa heeft gedurende de oorlogsjaren gewoond in het voormalige schoolhuis in Firdgum. De woning Sedyk 5 werd in 1942 betrokken door de commandant van de stelling Koehoal.

Voor de aanleg van het geschutsplateau aan de zeedkant van de zeedijk werd een perceel landbouwgrond gelegen tussen de woningen Sedyk 5 en 6 onteigend en afgegraven met een grote Duitse graafmachine. Zo is daar een diepe put ontstaan. De vrijkomende grond werd met lorries bij de zeedijk opgereden en aan de zeekant werd een plateau gemaakt. Het plateau werd daarna voorzien van een forse laag gewapend beton. Het plateau is nu nog duidelijk zichtbaar aanwezig.

In de zeedijk hebben in totaal vier betonnen bunkers gestaan. waarvan er 1 is behouden. Na de westelijke wachtpost kwam bunker nr. 1. Deze bunker was opgetrokken vanuit de voet van de zeedijk en had een begane grond met nog een verdieping. In deze bunker was de keuken gehuisvest en een eetzaal voor de soldaten. Hierna kwam de nog bestaande bunker nummer 2. Deze bunker was bestemd voor de opslag van goederen. Aan de westkant van deze bunker was een stenen trap gemaakt. De bovenkant van de bunker was voorzien van een borstwering van ruim 1 meter hoog. Verder waren op statieven verrekijkers geplaatst, waarmee de omgeving in de gaten kon worden gehouden. Tevens stond er een mitrailleur opgesteld. Daarna kwam bunker nummer 3 genaamd de gevangenis. Er was maar 1 toegang bestaande uit een soort venstergat dat kon worden afgesloten met tralies en een luik. Deze bunker met een moddervloer had geen voorzieningen en diende voor de Duitse soldaten die werden gestraft. Het was een zeer sobere voorziening, je kon er zitten en liggen op een soort verhoging van droge modder. Dan kwam de nu nog aanwezige oprit naar het geschutsplateau en het achter de zeedijk aangelegde gecamoufleerde parkeerterrein voor legervoertuigen. Na de oprit kwam de grootste bunker nummer 4, een voorraadbunker. Deze bunker was weer opgetrokken vanuit de voet van de zeedijk en bestond uit een begane grond met een verdieping. Op de verdieping stond o.a. een elektrisch aangedreven machine waarmee olie uit koolzaad en blauwmaanzaad werd geperst. In het onderste gedeelte van deze bunker op de begane grond was vermoedelijk de opslag van munitie. De bunkers waren allemaal afgedekt met camouflagenetten.

Naast de woning Sedyk 4 stond tussen de weg en de sloot een grote houten barak die diende als verblijf voor de gewone soldaten. Het vertrek bestond uit een zaal met tafels en banken en verder slaapruimten met stapelbedden. Rondom deze barak waren pakken stro geplaatst en het geheel was afgedekt met camouflagenetten. Ook waren er links en rechts van de bunkers in de zeedijk wapenmagazijnen gebouwd, die waren afgesloten met ijzeren deuren. Als men geen dienst had stonden de persoonlijke wapens daar in.

Aan de Griene Leane die loopt van de Sedyk naar de Hoarnestreek stonden vanaf de zeedijk gezien aan de linkerkant, twee gelijksoortige stenen gebouwen nummer 5 en 6, deze beide gebouwen waren bestemd voor verblijf van de officieren en onderofficieren. Er werden ook reparaties uitgevoerd aan auto's en geschut. Ongeveer 100 meter zuidelijker stond dan nog een iets groter gebouw nummer 7. Dit gebouw werd gebruikt als garage / kantoor en deels als offiziersmesse. Langs de Greine Leane waren ook nog een paar parkeerterreintjes aangelegd voor militaire voertuigen. Verder waren er op het gehele terrein op een drietal plaatsen latrines gegraven, waar men onder een afdak en tussen schotten zijn behoefte kon doen.
Datum
Boarne Eigen wurk
Auteur Uberprutser

Lisinsje

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:fy:Creative Commons
Nammefermelding Lyk diele
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
Fiel jo frij:
  • te dielen – it wurk te kopiearjen, fersprieden en út te stjoeren
  • te fermingen – it wurk oan te passen
Under de neikommende betingsten:
  • Nammefermelding – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • Lyk diele – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts Ingelsk

copyrighted Ingelsk

inception Ingelsk

22 aug 2012

media type Ingelsk

image/jpeg

checksum Ingelsk

3d0af446382524abb3c40bc86d19f5b484c96bed

determination method Ingelsk: SHA-1 Ingelsk

data size Ingelsk

4.811.746 byte

height Ingelsk

2.736 pixel

width Ingelsk

3.648 pixel

Triemskiednis

Klik op in datum/tiid om it bestân te besjen sa't it op dat stuit wie.

Datum/TiidMiniatuerôfmjittingsMeidoggerOpmerking
lêste26 nov 2012, 18.27Miniatuer foar de ferzje fan 26 nov 2012 om 18.273.648 × 2.736 (4,59 MB)UberprutserUser created page with UploadWizard

De neikommende side brûkt dit bestân:

Globaal bestânsgebrûk

De neikommende oare wiki's brûke dit bestân:

Metadata