Willem V fan Hollân: ferskil tusken ferzjes

Ut Wikipedy
Content deleted Content added
L rest van artikel, moet nog vertaald
LNo edit summary
Rigel 23: Rigel 23:
}}
}}


'''Willem V''' ([[1339]] - [[1389]]), wie [[greve]] fan [[Greefskip Hollân en Seelân|Hollân en Seelân]], (als '''Willem III''') [[greve]] fan [[Greefskip Henegouwen|Henegouwen]] en (als '''Willem I''') [[hartoch]] fan [[Hartochdom Beieren|Beieren]], .
'''Willem V''' ([[1339]] - [[1389]]), wie [[greve]] fan [[Greefskip Hollân|Hollân en Seelân]], (als '''Willem III''') [[greve]] fan [[Greefskip Henegouwen|Henegouwen]] en (als '''Willem I''') [[hartoch]] fan [[Hartochdom Beieren|Beieren]], .


Willem V volgde in [[1354]] zijn moeder [[Margaretha van Beieren (Holland en Henegouwen)|Margaretha van Beieren]] op als graaf. Hij woonde een groot deel van zijn tijd in de [[Ridderzaal]] in [[Den Haag]]. Hij liet enkele gebouwen rondom dit kasteel plaatsen en zorgde tevens voor een (eenvoudige) ommuring van wat later het [[Binnenhof (Den Haag)|Binnenhof]] ging heten. In 1353 trad de jurist [[Filips van Leiden]] in dienst van de jonge graaf.
Willem V volgde in [[1354]] zijn moeder [[Margaretha fan Beieren]] op als graaf. Hij woonde een groot deel van zijn tijd in de [[Ridderzaal]] in [[Den Haag]]. Hij liet enkele gebouwen rondom dit kasteel plaatsen en zorgde tevens voor een (eenvoudige) ommuring van wat later het [[Binnenhof (Den Haag)|Binnenhof]] ging heten. In [[1353]] trad de jurist [[Filips fan Leiden]] in dienst van de jonge graaf.


Willem V huwde in [[1356]] met Machteld van Lancaster ([[1335]] - [[1362]]). Tijdens een feest in [[1358]] werd graaf Willem V volgens bronnen uit die tijd plotseling [[krankzinnig]] (al is het mogelijk dat hij gewoon dronken was). Tijdens een toespraak stak hij onverwachts één van zijn gezellen dood. Zijn jongere broer [[Albrecht van Beieren]] liet Willem V opsluiten in een kasteel in Le Quesnoy (Henegouwen) en nam de honneurs waar. Willem overleed daar in [[1389]].
Willem V troude yn [[1356]] mei [[Machteld fan Lancaster]] ([[1335]] - [[1362]]). Tijdens een feest in [[1358]] werd graaf Willem V volgens bronnen uit die tijd plotseling [[krankzinnig]] (al is het mogelijk dat hij gewoon dronken was). Tijdens een toespraak stak hij onverwachts één van zijn gezellen dood. Zijn jongere broer [[Albrecht fan Beieren]] liet Willem V opsluiten in een kasteel in [[Le Quesnoy]] ([[Greefskip Henegouwen|Henegouwen]]) en nam de honneurs waar. Willem overleed daar in [[1389]].


Willem V verleende de volgende Hollandse steden stadsrechten:
Willem V verleende de volgende Hollandse steden stadsrechten:
Rigel 37: Rigel 37:
* [http://www.weesper.nl/650/document.html http://www.weesper.nl/650/document.html] Weesper stêdsrjocht-dokumint út 1355, ferkriege fan Willem V.
* [http://www.weesper.nl/650/document.html http://www.weesper.nl/650/document.html] Weesper stêdsrjocht-dokumint út 1355, ferkriege fan Willem V.


[[Kategory:Hartoch fan Beieren]]

[[Kategory:Hollânske greve]]
[[Kategory:Hollânske greve]]
[[Kategory:Henegouwske greve]]
[[Kategory:Henegouwske greve]]
[[Kategory:Hoekse en Kabeljauwse twisten]]
[[Kategory:Hoeken en Kabeljauwen]]

[[Kategory:Hartoch fan Beieren]]


[[de:Wilhelm I. (Bayern)]]
[[de:Wilhelm I. (Bayern)]]

De ferzje fan 23 jul 2007 om 21.57

Willem I fan Beieren
Willem V fan Hollân en Seelân
Willem III fan Henegouwen
libben
berne? - 1339
ferstoarn? - 1389
heitLodewyk IV (de Beier)
memMargriet fan Hollân, Seelân en Henegouwen
houlik
datum? - 1356
partnerMachteld fan Lancaster
(1335 - 1362)
berngeên
Hartoch fan Beieren
perioade1347 - 1389
foargongerLodewyk IV fan het Hillige Roomske Ryk (Lodewijk de Beier)
opfolgerAlbrecht fan Beieren
Greve fan Hollân en Seelân en Henegouwen
perioade1354 - 1358
foargongerMargriet fan Hollân, Seelân en Henegouwen
opfolgerAlbrecht fan Beieren
Hûs Wittelsbach

Willem V (1339 - 1389), wie greve fan Hollân en Seelân, (als Willem III) greve fan Henegouwen en (als Willem I) hartoch fan Beieren, .

Willem V volgde in 1354 zijn moeder Margaretha fan Beieren op als graaf. Hij woonde een groot deel van zijn tijd in de Ridderzaal in Den Haag. Hij liet enkele gebouwen rondom dit kasteel plaatsen en zorgde tevens voor een (eenvoudige) ommuring van wat later het Binnenhof ging heten. In 1353 trad de jurist Filips fan Leiden in dienst van de jonge graaf.

Willem V troude yn 1356 mei Machteld fan Lancaster (1335 - 1362). Tijdens een feest in 1358 werd graaf Willem V volgens bronnen uit die tijd plotseling krankzinnig (al is het mogelijk dat hij gewoon dronken was). Tijdens een toespraak stak hij onverwachts één van zijn gezellen dood. Zijn jongere broer Albrecht fan Beieren liet Willem V opsluiten in een kasteel in Le Quesnoy (Henegouwen) en nam de honneurs waar. Willem overleed daar in 1389.

Willem V verleende de volgende Hollandse steden stadsrechten: Monnickendam, Weesp, Naarden en Enkhuizen in 1355, Edam en Hoorn volgden in 1357.

Keppelings om utens