Ferskil tusken ferzjes fan "Binnenlânske Striidkrêften"

Springe nei navigaasje Springe nei sykjen
nea lins
(wurk!)
 
(nea lins)
{{wurk}}
De '''Binnenlânske Stridkrêften''' ('''BS''') (offisjeel: '''Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten''') waswie eenin op 5 septemberseptimber 1944 officieel opgezette bundeling van de tot dan toe weinig samenwerkende eigenlijke [[verzetsbeweging|verzetsgroepen]]. De BinnenlandseBinnenlânske StrijdkrachtenStriidkrêften kwam dan ook voortfuort uitút de drietrije belangrijkstewichtichste verzetsgroepenfersetsgroepen: de [[Oardertsjinst|Ordedienst]] (OD), de [[Lanlike Knokploegen]] (LKP) en de [[Ried fan Ferset|Raad van Verzet]] (RVV).
 
Tot 1944 werkten de verzetsgroepen, voor zover zij al contact hadden, zelfstandig onder supervisie van het [[Bureau Bijzondere Opdrachten]] van de [[Londens kabinet|regering in Londen]]. Toen ze werden samengevoegd tot de BS werd [[Prins Bernhard]] aangesteld als bevelhebber van de BS, hoewel hij in Londen verbleef. Commandant van de BS in het bezette Nederland werd kolonel [[Henri Koot]] die zich in Amsterdam bevond.
 
InYn hetit prilleiere beginbegjin vanfan de organisatieorganisaasje warenwiene erder nognoch geengjin 10.000 BS'ers. De BS waswie ookek zeermin slecht bewapendbewapene. Later werd ditLetter verbeterdwaard doordat [[Geallieerdenbetter (Tweedetroch Wereldoorlog)|geallieerde]]Alliearde wapendroppings.
 
De BS werdwaard opgerichtoprjochte naarnei hetit voorbeeldfoarbyld vanfan de FranseFrânske ''Forces françaises de l'intérieur''. [[Wilhelmina fan de Nederlannen|Keninginne Wilhelmina]] waswie erder eenin grootgrut voorstanderfoarstanner vanfan. De BS was verdeeld in [[Regiment Stoottroepen Prins Bernhard]] en [[Beweitsingstroepen]]. In het nog bezette deel van Nederland werden de Stjittroepen aangeduid als 'Strijdend Gedeelte (SG) der BS'. De mannenmanlju vanfan de StoottroepenStjittroepen moestenmoasten afkomstigút zijnit uitwapene het gewapendferset verzetkomme. De Bewakingstroepen werdenwiene frijwilligers 'gevormd uit hen, die zich beschikbaar hebben gesteld om op den dag der bevrijding en daarna orde en rust te handhaven c.q. te herstellen'. Zij zouden pas bij de bevrijding de straat op gaan. Voorlopig waren ze dus weinig meer dan papieren leden.
De Binnenlandse Strijdkrachten (BS) heetten officieel de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, afgekort NBS. Gewoonlijk hield men het op 'BS'. Het vervelende van de afkorting NBS was namelijk dat deze nogal leek op de afkorting [[Nationaal-Socialistische Beweging|NSB]].
 
De BS werdwaard medeek opgericht om de gewapende verzetsbeweging beheersbaar te houden, vooral nu die op grote schaal van wapens zou worden voorzien. De BS wasmoast gebondenhim aanoan allerleialderlei regels hâlde. Zo mocht men pas als leger, als BS, tevoorschijn komen als de bevelhebber (prins Bernhard) daartoe het sein gaf. De bundeling van de drie gewapende groepen hield niet in, dat die groepen meteen in de nieuwe organisatie opgingen. De onderlinge verschillen waren daarvoor ook te groot.
De BS werd opgericht naar het voorbeeld van de Franse ''Forces françaises de l'intérieur''. [[Wilhelmina fan de Nederlannen|Keninginne Wilhelmina]] was er een groot voorstander van. De BS was verdeeld in [[Regiment Stoottroepen Prins Bernhard]] en [[Beweitsingstroepen]]. In het nog bezette deel van Nederland werden de Stjittroepen aangeduid als 'Strijdend Gedeelte (SG) der BS'. De mannen van de Stoottroepen moesten afkomstig zijn uit het gewapend verzet. De Bewakingstroepen werden 'gevormd uit hen, die zich beschikbaar hebben gesteld om op den dag der bevrijding en daarna orde en rust te handhaven c.q. te herstellen'. Zij zouden pas bij de bevrijding de straat op gaan. Voorlopig waren ze dus weinig meer dan papieren leden.
 
De BS werd mede opgericht om de gewapende verzetsbeweging beheersbaar te houden, vooral nu die op grote schaal van wapens zou worden voorzien. De BS was gebonden aan allerlei regels. Zo mocht men pas als leger, als BS, tevoorschijn komen als de bevelhebber (prins Bernhard) daartoe het sein gaf. De bundeling van de drie gewapende groepen hield niet in, dat die groepen meteen in de nieuwe organisatie opgingen. De onderlinge verschillen waren daarvoor ook te groot.
 
De BS hie blauwe overalls as unifoarm<ref>http://hetverhalenarchief.nl/bevrijding/de-bureaulade-van-mijn-vader - https://www.flickr.com/photos/44666563@N04/7071343645/</ref>.
83.145

bewurkings

Navigaasjemenu