Binnenlânske Striidkrêften: ferskil tusken ferzjes

Ut Wikipedy
Content deleted Content added
wurk!
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 7 mai 2016 om 16.46

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


De Binnenlânske Stridkrêften (BS) (offisjeel: Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten) was een op 5 september 1944 officieel opgezette bundeling van de tot dan toe weinig samenwerkende eigenlijke verzetsgroepen. De Binnenlandse Strijdkrachten kwam dan ook voort uit de drie belangrijkste verzetsgroepen: de Ordedienst (OD), de Lanlike Knokploegen (LKP) en de Raad van Verzet (RVV).

Tot 1944 werkten de verzetsgroepen, voor zover zij al contact hadden, zelfstandig onder supervisie van het Bureau Bijzondere Opdrachten van de regering in Londen. Toen ze werden samengevoegd tot de BS werd Prins Bernhard aangesteld als bevelhebber van de BS, hoewel hij in Londen verbleef. Commandant van de BS in het bezette Nederland werd kolonel Henri Koot die zich in Amsterdam bevond.

In het prille begin van de organisatie waren er nog geen 10.000 BS'ers. De BS was ook zeer slecht bewapend. Later werd dit verbeterd door geallieerde wapendroppings.

De Binnenlandse Strijdkrachten (BS) heetten officieel de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, afgekort NBS. Gewoonlijk hield men het op 'BS'. Het vervelende van de afkorting NBS was namelijk dat deze nogal leek op de afkorting NSB.

De BS werd opgericht naar het voorbeeld van de Franse Forces françaises de l'intérieur. Keninginne Wilhelmina was er een groot voorstander van. De BS was verdeeld in Regiment Stoottroepen Prins Bernhard en Beweitsingstroepen. In het nog bezette deel van Nederland werden de Stjittroepen aangeduid als 'Strijdend Gedeelte (SG) der BS'. De mannen van de Stoottroepen moesten afkomstig zijn uit het gewapend verzet. De Bewakingstroepen werden 'gevormd uit hen, die zich beschikbaar hebben gesteld om op den dag der bevrijding en daarna orde en rust te handhaven c.q. te herstellen'. Zij zouden pas bij de bevrijding de straat op gaan. Voorlopig waren ze dus weinig meer dan papieren leden.

De BS werd mede opgericht om de gewapende verzetsbeweging beheersbaar te houden, vooral nu die op grote schaal van wapens zou worden voorzien. De BS was gebonden aan allerlei regels. Zo mocht men pas als leger, als BS, tevoorschijn komen als de bevelhebber (prins Bernhard) daartoe het sein gaf. De bundeling van de drie gewapende groepen hield niet in, dat die groepen meteen in de nieuwe organisatie opgingen. De onderlinge verschillen waren daarvoor ook te groot.

De BS hie blauwe overalls as unifoarm[1].

Noch de Duitsers, noch de Alliearden hadden een hoge pet op van de BS. De BS verwachtten dat ze "schouder aan schouder" met de Geallieerden "de moffen in de pan zouden hakken". De Geallieerden sloten op 4 mei 1945 echter een wapenstilstand af met de Duitsers in West-Nederland, met als voorwaarde dat slechts Geallieerden de Duitsers zouden ontwapenen, en dus niet de BS. Daarmee waren de BS overbodig geraakt. De Alliearden verboden de BS om zich gewapend op straat sjen te litten mei't sy benaud wiene dat anargy útbrekke soe en BS'ers Dútsers lynchen soene.[2] De BS hield zich niet aan dit verbod, en dat hat, neffens ûndersikers, ûnder oare laat ta sjittterij sa as dy op 7 maaie op de Dam yn Amsterdam.

Underskiedingen

Herinneringsinsigne
Herinneringsinsigne

Het Herinneringsinsigne Binnenlandse Strijdkrachten 1944-1945 werd na de oorlog door Prins Bernhard fan de Nederlannen ingesteld.

De ongeorganiseerde of spontaan georganiseerde BS heeft tal van verdienstelijke taken uitgevoerd en als bevelhebber van de BS werd Prins Bernhard, zoals dat de bevelhebber van een overwinnend legerkorps toekomt, tot Kommandeur in de Militêre Willems-Oarder benoemd. Voor de manschappen van de BS was er geen decoratie of zichtbaar eerbetoon. Zij kwamen niet in aanmerking voor het Mobilisaasje-Oarlochskrús of it Oorlogsherinneringskruis. It Fersetsbetinkingskrús waard earst yn 1980 ynsteld.

Boarnen, noaten en referinsjes

Boarnen, noaten en/as referinsjes:

  1. http://hetverhalenarchief.nl/bevrijding/de-bureaulade-van-mijn-vader - https://www.flickr.com/photos/44666563@N04/7071343645/
  2. http://www.uitgeverij-fosfor.nl/longread/vrolijke-zwarte-maandag