Nij-Roan: ferskil tusken ferzjes

Ut Wikipedy
Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
nl;
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 22 mai 2011 om 16.59

Nij-Roan ( Nederlânsk: Nieuw Roden, Drintsk: Nij-Roon) is in doarp yn de provinssje Drinte yn de gemeente Noordenveld, mei 1328 ynwenners (1 jannewaris 2005).

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Skiednis

As earste wie der in skoalle en om dy skoalle ûntstie in doarp. Dit is in nuveraardich begjin foar in wenplak, want meastentiids is der earst in doarp en komt der letter in skoalle. Op de woeste heidegrûnen, dêr't hjir en dêr in spitkeet stie, waard yn de earste jierren fan de tweintichste ieu in skoalle boud. Oant yn de jierren 90 stie ek yn Nij-Roan in orizjinele seaddehutte, yn de buert fan it hartekamp. Dizze is ôfbaarnd en hjirmei gie in stikje ûntsteansskiednis ferlern. De ûntsteansskiednis fan Nij-Roan is in bitter ferhaal fan bodzjen en minne leefomstannichheden. In foto fan de biezembynsters stiet symboal foar deze ontstaansgeschiedenis; met hun blote voeten, eeltige handen en verweerde maar vastberaden gezichten vormen zij een icoon van Nieuw-Roden. Veel mannen namen aan het eind van de week, met het geld waar ze zo hard voor hadden gewerkt, hun toevlucht tot de alcohol. Zo probeerden ze even te ontsnappen aan het barre bestaan. Bovendien waren veel mannen van huis om te werken, anderen waren gestorven. De vrouwen stonden er dan alleen voor en zij maakten dat zij en hun kroost konden bestaan. "Bessems binden" was voor hen een belangrijke bron van inkomsten. Sindsdien is er in honderd jaar vanzelfsprekend veel gebeurd: er kwamen huizen en winkels, er kwam elektriciteit en waterleiding, er vormde zich een dorpsgemeenschap, met een café, een kerk en een dorpshuis. De bewenners rjochten verenigingen op en organisearren festiviteiten. Nij-Roan groeide út ta in bloeiend doarp.

Lizzing

Het dorp ligt ten westen van Roden en is door nieuwbouwwijken van Roden-West volledig tegen het dorp aangegroeid. Nieuw-Roden was oorspronkelijk een uitbreidingsplan van Roden, waar in 1937 de eerste bewoners zich vestigden. Toentertijd lag de grens tussen Roden en nieuw Roden bij de Woldzoom (zoals de naam ook aangeeft)In de afgelopen decennia zijn de tussenliggende weilanden (toen nog Nieuw-Roden) ingeruild voor nieuwbouwwijken, onder de plaatsnaam Roden De adressen in het dorp hebben nog steeds als plaatsnaam Nieuw-Roden, De nieuwe adressen die aangesloten zijn op bestaande straten richting de nieuwbouwwijken vallen onder Roden.

It besjen wurdich

It besjen wurdich is de eardere Nederlânsk Herfoarme tsjerke, no priveebesit en jout ûndedak oan in sjongkoar. Efter de tsjerke is in pleintsje mei in wetterput. It doarp hat in iepenbiere basisskoalle, inkele sportfjilden, in supermerk en lyts winkelsintrum en in brún kafee. Ek is der in aktyf sportferieningslibben, mei fuotbal, kuorbal, gymnastykferiening. Sûnt 1999 hat it doarp in lyts privee museum mei meats eigentiidske keunst.

Boarnen, noaten en referinsjes

Boarnen, noaten en/as referinsjes: