Autoritarisme (politikology): ferskil tusken ferzjes

Ut Wikipedy
Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
nl
 
L r2.7.1) (Bot - derby: nl:Autoritarisme (politicologie)
Rigel 31: Rigel 31:
[[lt:Autoritarizmas]]
[[lt:Autoritarizmas]]
[[lv:Autoritārisms]]
[[lv:Autoritārisms]]
[[nl:Autoritarisme (politicologie)]]
[[nn:Autoritær]]
[[nn:Autoritær]]
[[no:Autoritær]]
[[no:Autoritær]]

De ferzje fan 11 mai 2011 om 23.37

Yndieling autoritêre steaten neffens de ngo Freedom House

Autoritarisme is in polityk systeem dat kenmerke wurdt troch de folgjende eleminten:

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


  • Der is gjin machtsdieling: de lieder of de liedende groep ferienet alle machten yn ien hân. Der is gjin skieiding fan de machten (wettelijke, uitvoerende, rechterlijke), overeenkomstig het beginsel van de "Trias politica".
  • De machtsuitoefening wordt ook niet gecontroleerd, behalve door de machthebbers zelf. De typische manifestaties van democratische controle (politiek pluralisme met respect voor partijen in oppositie, een vrije pers die opinies en analyses mag verkondigen die strijdig zijn met deze van het regime, respect van essentiële burgerrechten, onder andere de vrije meningsuiting) worden niet getolereerd.
  • De legitimaasje van het gezag en de gemaakte beleidskeuzes gebeurt autoritair: de beslissing moet worden aanvaard omdat ze komt van diegene die het gezag heeft, en niet omwille van een rationele uitleg. In dit model is er zelfs ruimte voor de burger om inwendig niet in te stemmen met de doelstellingen van het autoritair regime, zolang hy him mar yn syn dieden konformearret oan de wil fan de lieding (de wet naleeft). Dat onderscheidt het autoritarisme van het totalitarisme, waar het regime niet alleen de daden, maar ook de geesten van de bevolking volkomen wil beheersen, fia in algemeen te aanvaarden ideologie.
  • Het afdwingen van volgzaamheid gebeurt niet door te trachten de instemming van de burgers te bekomen, maar wel troch maatregels fan ûnderdrukking en geweld. Autoritêre regimes lizze in sterke neidruk op plysje en binnenlânske ynljochtingetsjinsten.