Andorra la Vella: ferskil tusken ferzjes

Ut Wikipedy
Content deleted Content added
Nije Side: {{wurk}} {{Universele ynfoboks stêd | namme = Andorra la Vella | ôfbylding = Andorra la Vella 3.JPG | ôfbyldingsbreedte = 260px | ôf...
 
No edit summary
Rigel 25: Rigel 25:
}}
}}


'''Andorra la Vella''' ([[Frânsk]]: ''Andorre-la-Vieille'') is de [[haadstêd]] fan [[Andorra]], gelegen in het midden van de [[Pyreneeën]]. It stedsje hat in ynwennertal fan 24.678 (rûsd foar2008). Het vormt tevens de belangrijkste parochie van het land.
'''Andorra la Vella''' ([[Frans]]: ''Andorre-la-Vieille'') is de [[hoofdstad]] van de dwergstaat [[Andorra]], gelegen in het midden van de [[Pyreneeën]]. Het is een kleine stad, maar wel de grootste van het land, met een inwonertal van 24.678 (rûsd foar2008). Het vormt tevens de belangrijkste [[parochies van Andorra|parochie]] van het land.


De stad staat bekend om de [[belesting (fiscaal)|belastingvrije]] winkels. Hierdoor komen veel [[Frankryk|Fransen]] en [[Spanje|Spanjaarden]], maar ook toeristen van andere Europese landen naar deze plek, om bijvoorbeeld goedkoop [[tabak]] en [[etanol|alkohol]] te kunnen kopen.
De stad staat bekend om de [[belesting (fiscaal)|belastingvrije]] winkels. Hierdoor komen veel [[Frankryk|Fransen]] en [[Spanje|Spanjaarden]], maar ook toeristen van andere Europese landen naar deze plek, om bijvoorbeeld goedkoop [[tabak]] en [[etanol|alkohol]] te kunnen kopen.


== Geografy ==
== Geografy ==
Omdat de stad in een komvormige [[fallei]] is gelegen, kent deze door het grote aantal auto's een aanzienlijke [[loftfersmoarging]]. Andorra la Vella kent net zoals de rest van het land geen luchthaven, waardoor Andorra het grootste land ter wereld zonder vliegveld is.
Omdat de stad in een komvormige [[fallei]] is gelegen, kent deze door het grote aantal auto's een aanzienlijke [[luchtvervuiling]]. Andorra la Vella kent net zoals de rest van het land geen luchthaven, waardoor Andorra het grootste land ter wereld zonder vliegveld is.


Naast Andorra la Vella zelf ligt in de parochy nog het dorp [[Santa Coloma]] (2944 inw.) en het bijbehorende gehucht [[La Margineda]].
Naast Andorra la Vella zelf (20.436 inwoners in 2006) ligt in de parochy nog het dorp [[Santa Coloma]] (2944 inw.) en het bijbehorende gehucht [[La Margineda]].


== Stadsbeeld ==
== Stadsbeeld ==
De oude binnenstad van Andorra la Vella staat bekend om de oude steenstraten en huizen. De centrale Sint-Stefanuskerk ([[Catalaans (taal)|Catalaans]]: ''església de Sant Esteve'') maakt deel uit van de binnenstad, en wordt vaak ook door gidsen omschreven als een schilderachtig onderdeel van de stad. De kerk is gebouwd in romaanse stijl in de [[11e eeuw]]. Zoals vroeger vermeld werd, is de oude stad ook de thuis van het historische parlementsgebouw van Andorra, de [[Consell General de les Valles|Casa de la Vall]]. Waarschijnlijk is het oudste gebouw van de parochie een andere kerk, de [[Sint-Columbakerk (Santa Coloma)|Sint-Columbakerk]] in Santa Coloma, die uit de [[9e eeuw]] stamt. De stad is het culturele centrum van Andorra, met de Zaal van de Tentoonstelling van de Overheid als belangrijkste theater en museum. De Piazza, nabij het Parlementsgebouw, is ook de plaats van een aantal jaarlijkse evenementen, en van het Stadsgastherenmuziekfestival in elke winter.
De oude binnenstad van Andorra la Vella staat bekend om de oude steenstraten en huizen. De centrale [[Sint-Stefanuskerk (Andorra la Vella)|Sint-Stefanuskerk]] ([[Catalaans (taal)|Catalaans]]: ''església de Sant Esteve'') maakt deel uit van de binnenstad, en wordt vaak ook door gidsen omschreven als een schilderachtig onderdeel van de stad. De kerk is gebouwd in [[Romaanse architectuur|romaanse stijl]] in de [[11e eeuw]]. Zoals vroeger vermeld werd, is de oude stad ook de thuis van het historische parlementsgebouw van Andorra, de [[Consell General de les Valles|Casa de la Vall]]. Waarschijnlijk is het oudste gebouw van de parochie een andere kerk, de [[Sint-Columbakerk (Santa Coloma)|Sint-Columbakerk]] in Santa Coloma, die uit de [[9e eeuw]] stamt. De stad is het culturele centrum van Andorra, met de Zaal van de Tentoonstelling van de Overheid als belangrijkste theater en museum. De Piazza, nabij het Parlementsgebouw, is ook de plaats van een aantal jaarlijkse evenementen, en van het Stadsgastherenmuziekfestival in elke winter.


== Berne yn Andorra la Vella ==
== Berne yn Andorra la Vella ==
Rigel 45: Rigel 45:
== Susterstêden ==
== Susterstêden ==
* [[Sant Pol de Mar]]''', [[Spanje]]
* [[Sant Pol de Mar]]''', [[Spanje]]
* [[Valls]], [[Spanje]]
* [[Valls]]''', [[Spanje]]
* [[Šid]], [[Servje]]
* [[Šid]]''', [[Servje]]


== Keppeling om utens ==
== Keppeling om utens ==

De ferzje fan 10 mai 2011 om 17.18

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.



Andorra la Vella
Polityk
Lân Andorra
Sifers
Ynwennertal 24.678 (2008)
Oerflak 30 km²
Befolkingsticht. ± 766 / km²
Hichte 1023 m
Oar
Koördinaten


Andorra la Vella (Frans: Andorre-la-Vieille) is de hoofdstad van de dwergstaat Andorra, gelegen in het midden van de Pyreneeën. Het is een kleine stad, maar wel de grootste van het land, met een inwonertal van 24.678 (rûsd foar2008). Het vormt tevens de belangrijkste parochie van het land.

De stad staat bekend om de belastingvrije winkels. Hierdoor komen veel Fransen en Spanjaarden, maar ook toeristen van andere Europese landen naar deze plek, om bijvoorbeeld goedkoop tabak en alkohol te kunnen kopen.

Geografy

Omdat de stad in een komvormige fallei is gelegen, kent deze door het grote aantal auto's een aanzienlijke luchtvervuiling. Andorra la Vella kent net zoals de rest van het land geen luchthaven, waardoor Andorra het grootste land ter wereld zonder vliegveld is.

Naast Andorra la Vella zelf (20.436 inwoners in 2006) ligt in de parochy nog het dorp Santa Coloma (2944 inw.) en het bijbehorende gehucht La Margineda.

Stadsbeeld

De oude binnenstad van Andorra la Vella staat bekend om de oude steenstraten en huizen. De centrale Sint-Stefanuskerk (Catalaans: església de Sant Esteve) maakt deel uit van de binnenstad, en wordt vaak ook door gidsen omschreven als een schilderachtig onderdeel van de stad. De kerk is gebouwd in romaanse stijl in de 11e eeuw. Zoals vroeger vermeld werd, is de oude stad ook de thuis van het historische parlementsgebouw van Andorra, de Casa de la Vall. Waarschijnlijk is het oudste gebouw van de parochie een andere kerk, de Sint-Columbakerk in Santa Coloma, die uit de 9e eeuw stamt. De stad is het culturele centrum van Andorra, met de Zaal van de Tentoonstelling van de Overheid als belangrijkste theater en museum. De Piazza, nabij het Parlementsgebouw, is ook de plaats van een aantal jaarlijkse evenementen, en van het Stadsgastherenmuziekfestival in elke winter.

Berne yn Andorra la Vella

Susterstêden

Keppeling om utens