Masedoanje (Aldheid): ferskil tusken ferzjes

Ut Wikipedy
Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
fan nl:
 
L r2.7.1) (Bot - derby: nl:Macedonië (oudheid)
Rigel 28: Rigel 28:
[[bg:Древна Македония]]
[[bg:Древна Македония]]
[[ca:Regne de Macedònia]]
[[ca:Regne de Macedònia]]
[[cs:Starověká Makedonie]]
[[cy:Macedon]]
[[cy:Macedon]]
[[cs:Starověká Makedonie]]
[[da:Makedonien i oldtiden]]
[[da:Makedonien i oldtiden]]
[[el:Μακεδονικό βασίλειο]]
[[el:Μακεδονικό βασίλειο]]
Rigel 42: Rigel 42:
[[gl:Reino de Macedonia]]
[[gl:Reino de Macedonia]]
[[he:מוקדון]]
[[he:מוקדון]]
[[hy:Հին Մակեդոնիա]]
[[hr:Kraljevina Makedonija]]
[[hr:Kraljevina Makedonija]]
[[hu:Makedónia]]
[[hu:Makedónia]]
[[hy:Հին Մակեդոնիա]]
[[id:Kekaisaran Makedonia]]
[[id:Kekaisaran Makedonia]]
[[it:Regno di Macedonia]]
[[it:Regno di Macedonia]]
Rigel 56: Rigel 56:
[[mk:Античка Македонија]]
[[mk:Античка Македонија]]
[[ms:Empayar Macedonia]]
[[ms:Empayar Macedonia]]
[[nl:Macedonië (oudheid)]]
[[no:Oldtidens Makedonia]]
[[no:Oldtidens Makedonia]]
[[oc:Reialme de Macedònia]]
[[oc:Reialme de Macedònia]]

De ferzje fan 13 feb 2011 om 13.38

Histoarysk Makedoanje

Makedoanje (Gryksk: Μακεδονία, Makedonía) is in histoaryske lâstreek op it Balkanschiereiland, zich uitstrekkend over Noord-Griekenland (Grieks Macedonië), Zuidwest-Bulgarije, en het land Macedonië. Geografisch gesproken wordt Macedonië in het westen begrensd door het Pindosgebergte en de bergketens langs de Grieks-Albanese grens (Jablanitsa, Dasjat), in het noorden door het Sjargebergte en de waterscheiding tussen de Vardar en de Morava, in het oosten door het Piringebergte en in het zuiden door de Olympus en de Egeïsche Zee. Macedonië omvat de stroomgebieden van de Aliakmon, de Vardar en de Strimon.

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Vaak wordt het Macedonië van vroeger verward met het Macedonië van nu, terwijl dat twee verschillende dingen zijn. Er is heden ten dage een gebied in het noorden van Griekenland dat Macedonië heet en er is sinds het uiteenvallen van Joegoslavië een zelfstandig land met dezelfde naam, wat al tot problemen met Griekenland heeft geleid.
Een deel van de streek die op de afbeelding donker is weergegeven, werd in prehistorische tijden bewoond door de Makedones, over wier herkomst weinig met zekerheid bekend is. Zelf beschouwden zij zich als Grieken, terwijl zij voor sommige Grieken als "barbaren" golden. De aristocratie en de koningen uit de dynastie der Argeaden waren zonder twijfel Grieks. Tot in historische tijden bewaarde de Macedonische samenleving kenmerken van de prehistorische Griekse stammen: het "feodale" ridderschap en het door de vergadering van weerbare mannen te bekrachtigen koningschap. Op cultureel vlak bleven de Macedoniërs lange tijd afzijdig van de overige Grieken. Opmerkelijk is wel dat sommige koningen pogingen ondernamen om tot nauwere banden met Griekenland te komen.

In de 7e eeuw v.Chr. stichtte Perdikkas in Macedonië het koningshuis der Argeaden. De eerste werkelijk belangrijke vorst was Alexander I (498-454 v.Chr.), bijgenaamd de Filhelleen. Deze reorganiseerde zijn leger en verkreeg het recht de Olympische Spelen bij te wonen, waardoor hij intensief betrokken raakte bij de Griekse cultuur. Hij heeft ooit de dichter Pindarus naar zijn hof uitgenodigd en schonk een gouden beeld aan de tempel van Delphi.
Zijn opvolger Perdiccas II van Macedonië zou zelfs Socrates aan zijn hof gewild hebben.
De grootste koning uit deze periode was ongetwijfeld Archelaüs I van Macedonië, die regeerde vanaf 413 v.Chr. en in 399 v.Chr. vermoord werd. Hij maakte zijn leger tot één der beste uit de oude wereld, legde wegen aan in zijn land, en haalde kunstenaars als Euripides en Zeuxis naar zijn hof. Hij organiseerde ook toneelwedstrijden ter ere van Zeus en de Muzen en maakte van Pella zijn hoofdstad.

De machtsuitbreiding onder Philippus II luidde de roemrijkste periode van de Macedonische geschiedenis in: de veldtochten van zijn zoon Alexander de Grote. Na diens dood werd het oorspronkelijke Macedonië een twistappel onder de diadochen Antigonus Monophthalmus, Cassander en Lysimachus, tot zich sinds Antigonus Gonatas een meer stabiele dynastie vormde, die in 168 v.Chr. ten val werd gebracht door de Romeinen. Het land werd in 4 vazalstaatjes verdeeld en 20 jaar later tot een Romeinse provincie gemaakt.

Sjoch ek

Boarnen, noaten en referinsjes

Boarnen, noaten en/as referinsjes: