Nazy: ferskil tusken ferzjes

Ut Wikipedy
Content deleted Content added
Swarte Kees (oerlis | bydragen)
fan nl: yfm haadside-artikel
 
L [[]]
Rigel 5: Rigel 5:


== Underskied ==
== Underskied ==
Yn [[Spanje]], dat tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] neutraal bleef, hield het soortgelijke bewind van [[Francisco Franco]] daarentegen tot in de jaren '70 stand, maar dat betrof geen nationaalsocialisme. Evenmin was de Italiaanse [[Benito Mussolini|Mussolini]] een nazi, maar wel een [[fascist]].
Yn [[Spanje]], dat yn de [[Twadde Wrâldkriich]] neutraal bleau, hield het soortgelijke bewind van [[Francisco Franco]] daarentegen tot in de jaren '70 stand, maar dat betrof geen nationaalsocialisme. Evenmin was de Italiaanse [[Benito Mussolini|Mussolini]] een nazi, maar wel een [[fascist]].


== Wurdferklearring ==
== Wurdferklearring ==
It wurd 'nazi' komt fan '''''Na'''tionalso'''zi'''alist'', de Dútse term voor een aanhanger van het nationaalsocialisme. De afkorting 'nazi' is analoog aan het iets oudere 'sozi', wat in het Duitsland van het begin van de [[20e eeuw]] de volksnaam was voor een aanhanger van het [[socialisme]]. De term 'nazisme' is van 'nazi' afgeleid en wordt tegenwoordig gebruikt als afkorting voor nationaalsocialisme. Men gebruikt het ook als [[pejoratief]] bijvoeglijk naamwoord ('dat zijn nazistische praktijken').
It wurd 'nazi' komt fan '''''Na'''tionalso'''zi'''alist'', de Dútse term voor een aanhanger van het nationaalsocialisme. De afkorting 'nazi' is analoog aan het iets oudere 'sozi', wat in het Duitsland van het begin van de [[20e ieu]] de volksnaam was voor een aanhanger van het [[sosjalisme]]. De term 'nazisme' is van 'nazi' afgeleid en wordt tegenwoordig gebruikt als afkorting voor nationaalsocialisme. Men gebruikt het ook als [[pejoratief]] bijvoeglijk naamwoord ('dat zijn nazistische praktijken').


== Sjoch ek ==
== Sjoch ek ==

De ferzje fan 8 des 2010 om 19.40

Rykslagge fan nazi-Dútslân, 1935-1945

In nazi is on oanhinger fan it nasjonaalsoasjalisme. It nasjonaalsoasjalisme is de namme fan de ideology wêrop tusken 1933 en 1945 de Dútse diktatuer basearre wie. De grûnlizzer fan it nasjonaalsoasjalisme wie de destiidske Dútse agitator en letter diktator Adolf Hitler, dy't ek oan it haad stie fan de Nasjonaalsoasjalistyske Dútse Arbeiderspartij (NSDAP).

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


De term wurdt faak pejoratyf brûkt.

Underskied

Yn Spanje, dat yn de Twadde Wrâldkriich neutraal bleau, hield het soortgelijke bewind van Francisco Franco daarentegen tot in de jaren '70 stand, maar dat betrof geen nationaalsocialisme. Evenmin was de Italiaanse Mussolini een nazi, maar wel een fascist.

Wurdferklearring

It wurd 'nazi' komt fan Nationalsozialist, de Dútse term voor een aanhanger van het nationaalsocialisme. De afkorting 'nazi' is analoog aan het iets oudere 'sozi', wat in het Duitsland van het begin van de 20e ieu de volksnaam was voor een aanhanger van het sosjalisme. De term 'nazisme' is van 'nazi' afgeleid en wordt tegenwoordig gebruikt als afkorting voor nationaalsocialisme. Men gebruikt het ook als pejoratief bijvoeglijk naamwoord ('dat zijn nazistische praktijken').

Sjoch ek