Ferskil tusken ferzjes fan "Fisflieterdjip"

Springe nei navigaasje Springe nei sykjen
56 bytes lytser ,  3 moannen lyn
gjin bewurkingsgearfetting
(wurk)
 
{{wurk}}
HetIt '''Fisflietrsdjip''' (Nederlânsk en offisjeel: '''Visvlieterdiep''', yndertiid '''Besheersdiep''' neamd,) is in lyts kanaal yn de provinsje [[Grinslân]]. HetIt looptwetter vanrint fan de [[Lauwers]] langsby hetit dorpdoarp [[VisvlietFisfliet]] naardel hetnei it [[Van Starkenborghkanaal]]. TussenTusken VisvlietFisfliet en hetit kanaal wordtleit hetin waterspoarbrêge overspannen door een spoorbrug vanyn de lijnline [[Spoorlijn Harlingen - Nieuwe Schans (Staatslijn B)|LeeuwardenLjouwert-GroningenGrins]] en de ''Sappentil'' vanfan de Westerhornerweg.
 
VlakKrekt voorfoar de spoorlijn en metit namespoar, voorbijfoarby de [[tille|Sappentil]] is inyn 2005 doortroch [[Wetterskip Fryslân]] eenin sompich plas-drasgebiedgebiet aangelegdoanlein voorfoar [[otters]].
 
== Namme ==
De naamnamme Besheersdiep iskomt afkomstigút uit eenin akte uitút [[1543]] waarindêr't staatyn stiet dat hetit onderhoudûnderhâld vanfan hetit diepdjip ''besheer'' doortroch de bewonersbewenners vanfan de [[Ruigewaard]] en [[Lutjegast]] gebeurdedien waard. Men begreep het woord "besheer" niet zo goed en meende dat het de naam van het water was, dus het "Diep Besheer", later werd dit "Besheersdiep". "Besheer" betekende echter "tot nu toe" (vergelijk het [[Duits]]e ''bisher''). De naam is wat in onbruik geraakt, maar de [[polder]] aan de westzijde van het kanaal heet nog de [[Besheerpolder]]. In de 20e eeuw werd de naam ''Visvlieter Vaart'' gebruikt en tegenwoordig de naam Visvlietderdiep.
 
<gallery widths="180" heights="180">
83.246

bewurkings

Navigaasjemenu