Fisflieterdjip: ferskil tusken ferzjes

Ut Wikipedy
Content deleted Content added
wurk
(Gjin ferskil)

De ferzje fan 4 aug 2020 om 22.03

Oan dizze side wurdt noch wurke!

Fier hjir asjebleaft gjin bewurkings út
oant de skriuwer mei de side klear is.


Het Visvlieterdiep, yndertiid Besheersdiep neamd, is in lyts kanaal yn de provinsje Grinslân. Het loopt van de Lauwers langs het dorp Visvliet naar het Van Starkenborghkanaal. Tussen Visvliet en het kanaal wordt het water overspannen door een spoorbrug van de lijn Leeuwarden-Groningen en de Sappentil van de Westerhornerweg.

Vlak voor de spoorlijn en met name voorbij de Sappentil is in 2005 door Wetterskip Fryslân een plas-drasgebied aangelegd voor otters.

Namme

De naam Besheersdiep is afkomstig uit een akte uit 1543 waarin staat dat het onderhoud van het diep besheer door de bewoners van de Ruigewaard en Lutjegast gebeurde. Men begreep het woord "besheer" niet zo goed en meende dat het de naam van het water was, dus het "Diep Besheer", later werd dit "Besheersdiep". "Besheer" betekende echter "tot nu toe" (vergelijk het Duitse bisher). De naam is wat in onbruik geraakt, maar de polder aan de westzijde van het kanaal heet nog de Besheerpolder. In de 20e eeuw werd de naam Visvlieter Vaart gebruikt en tegenwoordig de naam Visvlietderdiep.