Nederlânske Kristlike Radio Feriening

Ut Wikipedy
Gean nei: navigaasje, sykje


Crystal package settings.png
Oan dizze side wurdt noch wurke!


It logo fan de NCRV yn 2012
A.B. Roosjen, foarsitter fan de NCRV, sprekt by it 35-jierrich bestean. Utert, 16 novimber 1959.

De Nederlânske Kristlike Radio Feriening (Nederlandse Christelijke Radio-Vereniging, NCRV) is in Nederlânske publike omropferiening. De protestansk-kristlike NCRV, oprjochte yn 1924 is de âldste omrop fan Nederlân.

Skiednis[bewurkje seksje | edit source]

In de eerste decennia na haar oprichting liet de omroep een orthodox-protestants (gereformeerd) geluid horen. De meeste andere publieke omroepen kwamen voort uit het middenveld, als maatschappelijke initiatief van burgers. De radio was voor de oprichters van de NCRV belangrijk om het evangelie daar te brengen waar men anders geen toegang had. Het was ook een middel om ‘het christelijk volksdeel’ te bevestigen en te ondersteunen. De taak was ruimer dan het uitzenden van kerkdiensten, morgenwijdingen en dergelijke. Toch was het uitzenden van kerkdiensten goed voor de relatie met de kerken, wat behoorlijk bijdroeg aan de bestaanszekerheid van de NCRV. Door de komst van de EO in 1967 kon de NCRV zich verder ontwikkelen tot een meer open omroep, die mens- en maatschappijgericht is, vanuit de protestants-christelijke inspiratie.

Vandaag de dag luidt de missie: "De NCRV is een maatschappelijk betrokken mediaorganisatie die zich laat inspireren door het protestants-christelijke gedachtegoed en zich inzet voor de kwaliteit van de samenleving" en maakt zij in meerderheid programma’s voor radio, televisie en ynternet die niet (allinich) iets te maken hebben met het christelijk geloof. Sinds augustus 2010 worden er 'vergaande gesprekken' gevoerd met de IKON, KRO en RKK over een mogelijke fusie tot een grote confessionele omroep.

Coen Abbenhuis is algemien direkteur, Bert de Jong is foarsitter fan de feriening; hy folge yn 2012 Leo Born op.

Televyzje[bewurkje seksje | edit source]

Sûnt de ynfiering fan it programmearmodel fan septimber 2006 binne de measte programma’s fan de NCRV te finen op Nederlân 2. Bekende titels binne Altijd Wat en Man bijt hond. Mar rk op it bredere, mear op ferdivedaasje rjochte Nederlân 1 binne as wiene NCRV-programma’s te sjen, lykas Praatjesmakers, De rijdende rechter , Babyboom en Eén tegen 100. Op Nederlân 3 jout de NCRV ek programma’s. Op Zapp is de NCRV fertsjintwurdige mei programma's foar de jongerein as Willem Wever, De BZT-Show en SpangaS.


Programma's[bewurkje seksje | edit source]

Bekende NCRV televyzje-programma's út it ferline binne: Swiebertje (fanôf jierren ’60) Stiefbeen & Zoon (’63), Farce Majeur (’66), De Glazen Stad (68), Bartje (’72), De Kleine Zielen(69), De kleine waarheid (70), Memorandum Van Een Dokter (63), Het meisje met de blauwe hoed (’73), De koperen tuin (’75), Sil de strandjutter (’76), Showroom (’77), De Zevensprong (’82) en De zomer van ’45 (’91),Holidayshow ('90),Pommetje horlepiep (76), Ted's familiespelshow ('89) Thomas & Senior (85)

Omroppers/omropsters[bewurkje seksje | edit source]

op alfabetyske folchoarder

Televyzjepresintatoaren & presentatrises[bewurkje seksje | edit source]


Keppelings om utens[bewurkje seksje | edit source]